Australski sud: Donator sperme je zakonski otac djeteta

Australski sud: Donator sperme je zakonski otac djeteta
Foto (nije fotografija događaja u članku): 123rf

AUSTRALSKI sud odlučio je kako je donator sperme zakonski otac jedne jedanaestogodišnje djevojčice, piše BBC.

Naime, sud je takvu odluku donio nakon razmatranja zahtjeva donatora da bude uključen u život djevojčice i da ima pravo donositi odluke u pogledu njezina odgoja. Australac se na pokretanje sudskog postupka odlučio jer je htio spriječiti biološku majku i njezinu suprugu da se s djetetom presele na Novi Zeland.

Pravni stručnjaci smatraju kako će ovaj slučaj imati značajne implikacije u Australiji jer proširuje zakonski okvir za traženje roditeljskih prava.

Zašto je htio biti donator?

Neimenovani 49-godišnji muškarac bio je dugogodišnji prijatelj djetetove biološke majke, koja je tada bila neudana, i 2006. godine pristao je donirati spermu kako bi mogli imati dijete.

Dogovorili su se da će dijete odgajati zajedno, ali su se nakon nekog vremena posvađali. Došlo je do toga da su odvjetnici biološke majke čak tvrdili da on nije pravi otac djevojčice.

Međutim, muškarac je imenovan ocem djeteta na rodnom listu djevojčice, a sama curica je za njega rekla da je njen "tata".

Sud je u srijedu presudio da muškarac ima pravni status roditelja, čime je zakonski onemogućeno preseljenje djeteta na Novi Zeland.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara