Australski vatrogasci pale pašnjake kako bi spriječili širenje velikih požara

Australski vatrogasci pale pašnjake kako bi spriječili širenje velikih požara
Foto: EPA

TISUĆE vatrogasaca palile su pašnjake u istočnoj Australiji kako bi spriječili širenje prognoziranih velikih požara zbog sutrašnjeg očekivanog rasta temperature.

Preko sto požara izbilo je u državama Novi Južni Wales i Victoria, od kojih su mnogi gorjeli nekoliko tjedana, dok se jedan od požara prostirao na više od 60 kilometara u nacionalnom parku sjeverno od Sydneyja.

Sutra se očekuje pogoršanje vremenskih uvjeta, kada će temperature dosegnuti do 40 stupnjeva Celzijevih uz jačanje vjetra.

"Očekujemo izrazitu opasnost od požara u velikim geografskim područjima", rekao je Shane Fitzsimmons, povjerenik za požare Novog Južnog Walesa.

"Vatrogasci vrše operacije pozadinskog paljenja, uspostavljanja linije zadržavanja i konsolidacije", dodao je.

Uništeno više od 680 kuća

Zbog požara su poginule najmanje četiri osobe, a uništeno je preko 680 kuća i spaljeno više od milijun hektara zemlje širom istoka zemlje od početka studenog.

Praćeni snažnim vjetrovima, nekoliko požara koji su se spojili u jedan ogromni prijete pokrajini Hawkesbury, oko 50 kilometara sjeverozapadno od Sydneyja.

Vlasti su upozorile da požari neće biti ugašeni sve dok ne padne veća količina kiše, koja se ne očekuje još najmanje tri mjeseca, dok bi prema procjenama požari mogli ugroziti i područja u kojima živi veći broj stanovnika.

Požari donose pepeo i dim u Sydney već dva tjedna, nebo je tijekom dana narančasto i vidljivost je puno manja, dok putnici moraju nositi zaštitne maske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara