Austrija želi postrožiti kazne za otmicu

AUSTRIJSKO ministarstvo pravosuđa najavilo je u utorak da namjerava postrožiti kazne za otmicu poput one Natasche Kampusch jer bi njezin otmičar, koji je počinio samoubojstvo, dobio samo deset godina zatvora.

Wolfgang Priklopil (44), koji se u srijedu navečer bacio pod vlak nekoliko sati nakon njezina bijega iz zatočeništva, bio bi sudski progonjen samo zbog "lišavanja slobode", jer nije tražio otkupninu nakon otmice Natasche Kampusch kojoj je tada bilo deset godina.

"Odredili smo radnu skupinu koja treba ispraviti rupu u zakonu između otmice popraćene ucjenom i lišavanja slobode", rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa Christoph Poechinger agenciji APA.

Priklopil, koji je dugo i pomno planirao svoje nedjelo bio bi podložan jedino paragrafu 99 kaznenog zakona koji predviđa do tri godine zatvora, a ta se kazna može postrožiti na deset godina zatvora kada lišavanje slobode prelazi mjesec dana i kada je žrtvi nanesena teška fizička i moralna šteta.

Prema ministarstvu paragraf 99 mora se postrožiti i predvidjeti 20 godina zatvora za najteže slučajeve.

Dvije suparničke stranke austrijske krajnje desnice - BZOE Joerga Haidera i FPOE Heinza-Christiana Strachea - traže maksimalnu kaznu, do doživotnog zatvora za zločine nad djecom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara