Austrijanci pokrenuli kampanju protiv ustaškog derneka na Bleiburgu

Austrijanci pokrenuli kampanju protiv ustaškog derneka na Bleiburgu

Screenshot: no-ustasa.at

AUSTRIJSKA organizacija AK Pliberk Bleiburg koja djeluje pod sloganom “Protiv svakog nacionalizma i povijesnog revizionizma”, pokrenula je online kampanju protiv komemoracije vojsci Ante Pavelića obilježenoj ustaškim obilježjima koja se svakog svibnja održava u blizini austrijskog gradića Bleiburga. 
 
Njihova internetska stranica no-ustasa.at pruža detaljne informacije o povijesnoj pozadini blajburške komemoracije, ali i o tome kako se ona pretvorila u jedan od najvećih neonacističkih skupova u Europi, kako pišu brojni europski mediji. 

"Najveća fašistička manifestacija u Europi"
 
"Svake godine se u svibnju nadomak Bleiburga sastaje više tisuća nacionalista iz Hrvatske i hrvatske dijaspore. Pod plaštom crkvene komemoracije odaje se počast NDH koja je kolaborirala s nacističkom Njemačkom i relativiziraju se njihovi zločini. Među sudionicima su visoki crkveni predstavnici, pa sve do neonacista iz mreže Krv i čast, to jest okupljen je cijeli spektar ekstremne desnice iz Hrvatske, što Bleiburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Europi", navodi se u priopćenju AK Pliberk Bleiburga.
 
"Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava. Želimo zato staviti na raspolaganje zbirku tekstova koja će, nadamo se, opravdati kritičko promatranje ovog skupa", navode iz inicijative.

Među tekstovima koji su objavljeni na stranici no-ustasa.at nalaze se oni koji se bave “Mitom Bleiburga”, tezama da se tamo dogodio “holokaust nad Hrvatima” te događanjima u zločinačkoj NDH. Tekstovi sa stranice dijele se već i po društvenim mrežama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara