UHIĆENJE INDEXOVOG NOVINARA

Austrijski mediji raspisali se o uhićenju Indexovog novinara: "Bura negodovanja"

Austrijski mediji raspisali se o uhićenju Indexovog novinara: "Bura negodovanja"
Foto/screenshot: Pixsell/Filip Kos/Wiener Zeitung

O UHIĆENJU Indexovog novinara Gordana Duhačeka proteklih dana izvještavaju i austrijski mediji.

Austrijska press-agencija (APA) objavila je veliku vijest, koju su prenijeli mediji poput Wiener Zeitunga, o tome kako je “u Hrvatskoj buru izazvalo uhićenje novinara portala Index pod optužbom remećenja javnog reda i mira zbog dva tvita” te da je Hrvatsko novinarsko društvo to nazvala zastrašivanjem novinara. 

Ograničavanje medijskih sloboda

Citiraju i priopćenje ljudskopravaške udruge Gong, koja smatra da je riječ o “nastavku ograničavanja medijskih sloboda” i postupanju karakterističnom “za represivne režime”, a sve to se događa pred početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Ističe se da je hrvatska policija uhitila Duhačeka u zagrebačkoj zračnoj luci iz koje je želio otputovati na službeni put u Njemačku. Kasnije istog dana je izveden pred prekršajni sud koji ga je osudio na novčanu kaznu od oko 100 eura jer je prošle godine na Twitteru napisao “ACAB”. U drugoj optužnici ga se tereti za satiričku preradu jedne narodne pjesme, navodi se.

Također se napominje da se Duhaček dan prije leta za Njemačku javio u policiju, gdje su mu rekli da može putovati, ali su ga sutradan ipak uhitili.

Duhaček demantirao tvrdnje policije

O slučaju uhićenja Indexovog novinara izvještava i austrijska javna televizija ORF, koja ističe da je Duhaček optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, što je navodno izazvala njegova satirična pjesmica kojom je upozoravao na zagađenje Plitvičkih jezera i Jadranskog mora.

Navode i da su policija i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tvrdili kako je Duhaček uhićen jer se nije odazvao pozivu policije na razgovor, a ne zbog svojih tvitova, no Duhaček je pokazao da je bio u policiji dan prije svojeg leta za Njemačku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara