Autorica "Registra izdajnika": Očekujem da Hasanbegović danas podnese ostavku

Autorica "Registra izdajnika": Očekujem da Hasanbegović danas podnese ostavku

Screenshot: N1

KAZALIŠNA redateljica, urednica portala Teatar.hr i autorica "Registra izdajnika" Nora Krstulović gostujući na N1 televiziji jučer je izjavila kako očekuje da ministar kulture Zlatko Hasanbegović podnese ostavku.

"Prvo ja očekujem da Hasanbegović danas podnese ostavku nakon što je premijer izjavio da je on za njega antifašist. Hasanbegović je govorio da je antifašizam floskula pa logično ispada da je on za premijera floskula. Čini mi se neprihvatljivim da mora doći do ovakve situacije da bismo se izborili za neka stečena prava", rekla je Krstulović.

"Zastrašujući koncept"

Kazala je kako je lažni registar osmišljen da se skrene pažnja na zastrašujući koncept same ideje.

"Ogroman je broj onih upisa koji su bili jako dirljivi uz one šaljive koji su dobili najviše prostora", rekla je Krstičević te istaknula kako je od 2008. godine državni proračun je narastao za 23 posto, dok je proračun za kulturu pao za 34 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O burnim reakcijama nakon imenovanja Hasanbegovića za ministra kazala je kako ne zna koliko je mjerljiv takav revolt.

"Kulturnjaci se jesu bunili ali ne u dovoljnoj mjeri. S ovako malim proračunom za kulturu i bez zakona o sponzorstvima velik dio kulturne scene je egzistencijalno ucijenjen. Tako je teško kontinuirano reagirati i ja razumijem da ljudi imaju dilema da se angažiraju. Nadam se da će konkretnim projektima pokazati što misle o političkoj situaciji", kazala je Krstulović koja strahuje od Hasanbegovićeve nekompetencije.

"Ne poznaje resor"

"Hasanbegović nije vodio ni jednu veću ustanovu u kulturi i ne poznaje resor. Više puta je dao do znanja da će potezi biti ideološki motivirani. Ja bih to čitala kao najavu osvete. Postoje kriteriji kako se i zašto kultura financira i očekujem da se toga vlada ova drži iako sami najavljuju da od toga neće biti ništa", izjavila je Krstulović i dodala kako se nada da će kulturnjaci zbiti redove i oglasiti se.

Podsjetimo, nakon što je novi ministar branitelja Mijo Crnoja najavio izradu registra izdajnika nacionalnih interesa Hrvatske, a Karamarko ga je u tome podržao, kolektiv SKROZ napravio je stranicu registar-izdajnika.org na kojoj se svi "izdajnici" mogu sami potpisati. Do sada se u njega upisalo više od 6.000 izdajnika.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara