Trumpov intervju potaknuo rast Wall Streeta

Trumpov intervju potaknuo rast Wall Streeta
Foto: EPA

NA WALL STREETU su u srijedu cijene dionica porasle, jer su ulagače ohrabrili optimizam predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi trgovinskih odnosa s Kinom i naznake popuštanja tenzija između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones ojačao je 157 bodova ili 0,64 posto, na 24.527 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,54 posto, na 2.651 bod, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 7.098 bodova.

Ulagače je ohrabrio optimizam predsjednika SAD-a u intervjuu Reutersu u kojemu je kazao da se trgovinski pregovori s Kinom nastavljaju i da bi intervenirao kod ministarstva pravosuđa u vezi financijske direktorica Huaweija ako bi to išlo u prilog nacionalnim interesima ili pridonijelo postizanju trgovinskog dogovora.

Ublažavaju se tenzije

Kanadski sud pustio je, u međuvremenu, financijsku direktoricu Huaweija Meng Wanzhou, uz jamčevinu, da se brani sa slobode, no i dalje joj prijeti izručenje u SAD zbog optužbi da su ona i njezina tvrtka prekršili američke sankcije Iranu.

Sve to moglo bi ublažiti trgovinske tenzije između Washingtona i Pekinga, a na tom je tragu i vijest u kineskim medijima da bi Kina mogla smanjiti carine na uvoz američkih automobila sa sadašnjih 40 na 15 posto, ali i da je uvezla velike količine soje, o čemu su nedavno razgovarali predsjednici SAD-a i Kine.

To je, kažu analitičari, potaknulo dobro raspoloženje na tržištu, premda se i u idućem razdoblju očekuje nestabilno trgovanje jer bi do 1. ožujka, krajnjeg roka za postizanje dogovora između Washingtona i Pekinga, moglo biti još puno uspona i padova u odnosima SAD-a i Kine.

Prije desetak dana predsjednici SAD-a i Kine dogovorili su da u idućih 90 dana dok se vode pregovori neće uvoditi nove carine, a rok za postizanje dogovora je 1. ožujak iduće godine.

„Sve što Trump kaže je iz pregovaračke pozicije. A željeli bismo izvješća s više podataka i činjenica. Ipak, taj pristup navest će Kinu da dobro razmisli o svom čvrstom stavu i vidimo da po nekim pitanjima popušta. To je ohrabrilo ulagače”, kaže Ernesto Ramos, direktor u tvrtki BMO Global Asset Management.

Pozitivno i izglasavanje o May

Pozitivno je na tržište utjecalo i izglasavanje povjerenja britanskoj premijerki Theresi May od strane njezine Konzervativne stranke.

No, premda ostaje na čelu stranke, i dalje je, kažu analitičari, malo vjerojatno da će premijerka dobiti potporu parlamenta za dogovor o rastavi između Velike Britanije i Europske unije.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, osam ih je jučer završilo u blagom plusu, a samo je jedan, potrošački sektor, zabilježio rast veći od 1 posto.

S druge strane, najviše je pao, za 1,9 posto, nekretninski sektor.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,08 posto, na 6.880 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,38 posto, na 10.929 bodova, a pariški CAC 2,15 posto, na 4.909 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara