B. Kunst podnio ostavku na mjesto dopredsjednika GSV-a

PREDSJEDNIK Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst objavio je danas da podnosi neopozivu ostavku na mjesto dopredsjednika Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV) jer to tijelo ne služi socijalnom partnerstvu već zavaravanju javnosti.

GSV je postao "hrvatskom fatamorganom" na čijim sjednicama Vlada povremeno demagoški obrađuje socijalne partnere i tako kupuje vrijeme, ustvrdio je Kunst na konferenciji za novinare.

Vlada je, primjerice, obećala ozbiljne razgovore o sindikalnim prijedlozima u vezi porezne reforme, da bi sindikati iz novina saznali kako je Vlada sama donijela sve odluke o tome.

Obećano je i da će sindikati moći raspravljati o prijedlogu državnog proračuna, a samo su ga dobili na uvid.

Ministar zdravstva Andrija Hebrang nije pozvao dva URSH-ova sindikata na potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo, a ignorirana je i URSH-ova inicijativa za izmjenama Zakona o oružanim snagama.

No, "kap koja je prelila čašu" je nepoštivanje dogovora sa zadnjeg sastanaka s premijerom Ivom Sanaderom da će Vlada riješiti problem sindikalnog predstavnika u saborskom Odboru za financije i državni proračun, istaknuo je Kunst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optuživši premijera za davanje "obećanja bez pokrića", Kunst je naglasio da "neće glumiti fikus u GSV-u" i pozvao ostale sindikate da definiraju minimum u socijalnom dijalogu s Vladom ispod kojega neće ići.

Predsjednik URSH-a ističe kako njegov odlazaka s mjesta potpredsjednika GSV-a nema veze sa zahtjevom Matice hrvatskih sindikata javnih službi da podnese ostavku jer, suprotno zaključcima GSV-a, podupire sklapanje Strukovnih kolektivnih ugovora (SKU.

Zahtjev čelnika Matice Vilima Ribića je "maliciozan", rekao je Kunst, jer zaključak GSV-a nije obvezujući a URSH i dalje smatra da su SKU-i budućnost uređivanja materijalnih i socijalnih prava.

URSH neće istupiti iz GSV-a, barem ne zbog prozivke drugih sindikata oko strukovnih ugovora, naglasio je Kunst.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, čiji je SKU za liječnike izazvao žestoke prijepore na sindikalnoj sceni, opovrgnuo je optužbe drugih zdravstvenih sindikata da će liječnicima biti enormno povećane plaće, dok ostalima neće ostati ništa.

Nakon šest godina primjene SKU-a, liječnik specijalist s 20 godina staža primat će osnovnu neto plaću od oko 12.000 kuna, dok sada prima nešto manje od 7.000 kuna.

Zahvaljujući SKU-u plaće će porasti i medicinskim sestrama, ustvrdio je Babić, a ostali neka sami isprave nepravilnosti prema sebi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara