Babić na suđenju Martiću govorio o ulozi JNA

JUGOSLAVENSKA narodna armija (JNA) je tijekom rata u Hrvatskoj 1991. godine sve do napada na Kijevo u općini Kninu imala funkciju "tamponzone", a u tom je hrvatskom selu prvi put djelovala ofenzivno, kazao je u petak u Haagu Milan Babić kao svjedok optužbe na suđenju Milanu Martiću, ministru unutarnjih poslova i obrane srpske paradržave u Hrvatskoj, tzv. SAO krajine.

Babić (49), i sam haški osuđenik zbog uloge političkog vođe pobunjenih Srba u Hrvatskoj, svjedoči u Haagu o ulozi bivšeg suradnika Martića (60), koji je zapovijedao "milicijom tzv. krajine", specijalnim policijskim snagama, Službom državne bezbednosti (SDB) u krajini, teritorijalnom obranom i drugim srpskim snagama.

"Provokacije je organizirala policija tzv. SAO krajine (kojom je zapovijedao Mile Martić). Onda bi hrvatska policija odgovorila a nakon toga bi se JNA razmjestila kao tampon-zona", kazao je Babić.

Matricu za takvu strategiju ilustrirao je prvim oružanim incidentom 31. ožujka 1991. na Plitvicama kada je došlo do sukoba specijalne postrojbe hrvatske policije i milicije tzv. SAO krajine u kojem je po jedna osoba poginula na obje strane.

Državni srbijanski mediji incident su napuhali izvještavajući o velikom broju poginulih i odvedenih, te je zavladala panika među Srbima, rekao je svjedok.

Incidenti su se ponavljali po istoj matrici do 26. kolovoza 1991. kada su JNA, dragovoljci i milicija tzv. SAO krajine napali Kijevo.

Dogodilo se to nakon što je Martić Policijskoj upravi RH u Splitu te PU Kijevu i Mjesnoj zajednici Kijevo ultimativno zaprijetio napadom ako u roku od 48 sata Kijevo, čisto hrvatsko selo, ne ukloni barikade kojima je odgovorilo na barikade okolnih srpskih sela.

Babić, koji je posjetio selo dan nakon napada, potvrdio je da je stanovništvo izbjeglo a kuće bile porušene, da bi zatim bile opljačkane i spaljene.

"U napadu su sudjelovale jedinice 9. kninskog korpusa JNA, jedinice milicije krajine i lokalne teritorijalne obrane", rekao je svjedok i dodao da je Martić osobno skinuo zastavu sa zgrade PU u Kijevu, što je prikazala i televizija.

Babić je na zahtjev tužiteljstva opisao dva paralelna zapovjedna lanca koja su egzistirala u to vrijeme nad oružanim strukturama u krajini. Prvi je išao od generalštaba oružanih snaga SFRJ, štaba Vrhovne komande iz Beograda preko jedinica JNA do teritorijalne obrane.

Drugi je lanac išao preko policije, SDB-a, MUP-a Srbije i milicije tzv. krajine do dobrovoljačkih postrojba, a na vrhu oba lanca bio je Slobodan Milošević, rekao je Babić i citirao omiljenu Miloševićevu rečenicu koju je ponavljao vodstvu tzv. SAO krajine "Ne brinite, štitit će vas JNA".

Ispod Miloševića u policijskom lancu bio je Jovica Stanišić, šef SDB-a, a ispod njega Milan Martić u tzv. krajini.

Babić je potvrdio da su na terenu srpske policijske snage i JNA surađivale te je sud predstavio i pisanje Los Angeles Timesa od 13. srpnja 1991. u kojemu Martić tvrdi da ima 7000 policajaca i "savršene odnose s" JNA i "zajedničkog neprijatelja fašističke snage" RH.

Nakon Kijeva napadi su se odvijali po istome scenariju a posljedica tih napada bile se, kao i u Kijevu, bijeg ili progon hrvatskog stanovništva, rušenje, pljačka i palež kuća, što bi činili dragovoljci i pripadnici TO.

O dragovoljcima je kazao da su postojale dvije vrste, jedinice u koje su ulazili pripadnici srpskog stanovništva u krajini, a najpoznatija je bila 7. banijska divizija, te jedinice dragovoljaca iz Srbije, koji su se uključivali u jedinice JNA.

Babić je opisao i kako su se formirali popisi srpskih dobrovoljaca, kako je Milošević isporučivao oružje za ilegalno naoružavanje naroda tzv. SAO krajine, te rad logora za obuku specijalnih jedinica milicije, primjerice logora Golubić 1991. u kojemu je zapovjednik bio kapetan Dragan Vasiljković.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara