Bacač cipele al-Zaidi: Iračani su prije dolaska Amerikanaca živjeli kao ljudi

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

VISOKI irački dužnosnici mučili su me svaki dan elektrošokovima i batinama, rekao je za Večernji slavni "bacač cipele" na predsjednika Busha, Muntazer al-Zaidi.

"Mnogi me pitaju zašto nisam umjesto bacanja Bushu postavio neko kompromitirajuće pitanje. Pa zato što smo dobili stroge naputke o tome što smijemo, a što ne smijemo pitati", rekao je u kratkom intervjuu novinar kojeg u arapskom svijetu, a i šire, smatraju herojem, iako on na to kaže kako je samo čovjek sa stavom.

Tvrdi kako je bacio cipelu na tadašnjeg američkog predsjednika Busha zbog svoje ponižene zemlje, a ne zbog slave, jer smatra da je do dolaska Amerikanaca u Irak, stanje u zemlji bilo mnogo bolje nego danas.

'Zajedno smo slavili blagdane, zajedno smo gladovali'

"Govorili su, a govore to i danas, da su nas došli spasiti, naučiti demokraciji i životu. No, Iračani su živjeli kao ljudi sve do njihova dolaska", rekao je al-Zaidi.

Napominje da u Iraku prije invazije nije bilo podjele, već su svi živjeli kao jedinstven narod i zajedno slavili muslimanske i kršćanske blagdane, a također su svi zajedno gladovali kad su im nametnute sankcije.

Muntazer al-Zaidi prošlog je tjedna pušten na slobodu iz bagdadskog zatvora u kojem je proveo devet mjeseci. Prvotno je bio osuđen na tri godine kazne zbog napada na stranog državnika, no oslobođen je ranije zbog dobrog vladanja. Od kad je izašao, tvrdi da je u zatvoru bio mučen, a trenutno je na putovanju za grčku gdje će posjetiti liječnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara