Bačić objašnjavao zašto usred radnog dana zastupnici HDZ-a nisu bili u saboru

Bačić objašnjavao zašto usred radnog dana zastupnici HDZ-a nisu bili u saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK saborskog Kluba HDZ-a objasnio je poslijepodne razloge zbog kojih je sabor uobičajeno glasovanje u podne pomaknuo sat kasnije te poručio da Milan Bandić ne vrši pritisak na vladu.  

"U 12 sati zbog objektivnih okolnosti nismo imali potreban broj zastupnika", rekao je Bačić, navodeći da dvoje HDZ-ovih zastupnika nije moglo glasovati, jer nije položilo prisegu, nekoliko ih je imalo opravdan izostanak, a dvojica zastupnika s kojima je dogovoreno da dođu na vrijeme, u tome nisu uspjeli. 

Znajući da se oporba neće priključiti glasovanju u 12 sati, čekali smo kvorum, što se i dogodilo u 13 sati kad je sve to bilo potpuno normalno, objasnio je te demantirao da u sabornici nije bio cijeli Bandićev klub.

"Nije točno, bilo je pet zastupnika iz tog Kluba: Vladimir Bilek, Robert Janković, Veljko Kajtazi, Emina Lekaj Prljaskaj i Ivica Mišić", pobrojao je.  

Istaknuo je da Bandić ne vrši pritisak na vladu, da HDZ sa zastupnicima klubova vladajuće većine usuglašava stavove, da koalicija nije stranka. Nema informaciju po kojoj su se danas sastali vlada i Grad Zagreb radi dogovora o strateškim projektima. To mi je prva informacija, rekao je novinarima. 

Presedan koji mi se ne dopada

Kritike na prijedlog da se bivši ministar uprave, sada zastupnik Lovro Kuščević izabere u odbor za zakonodavstvo i njegov neizbor naziva presedanom i tumači kako postoji nepisano pravilo po kojemu vlast i oporba ne ulaze jedni drugima u kadrovska rješenja. 

"Ovo je presedan koji mi se ni najmanje ne dopada, nakon ovoga nitko ne priječi vladajuću većinu da smjeni sve članove, predsjednike i potpredsjednike radnih tijela i postavi svoj. Ovo se nikad nije dogodilo, ovo je za mene sramotno", izjavio je Bačić i naglasio da zbog izigravanja tog pravila, "ovakvim igrokazom" danas nekoliko radnih tijela nije popunjeno članovima vladajuće većine. 

Odbor za znanost zbog toga, primjerice, nema svog predsjednika, precizirao je. 

Na novinarski upit je li prihvatljivo da Kuščević, s obzirom na sumnje koje ga prate, bude u odboru za zakonodavstvo, predsjednik HDZ-ova Kluba je ponovio da ne želi nikoga unaprijed osuđivati te pozvao da se puste pravosudna tijela da rade svoj posao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara