Bahati Peruško bavi se Indexom umjesto kaosom u Agrokoru

Bahati Peruško bavi se Indexom umjesto kaosom u Agrokoru
Foto: FaH

UMJESTO da se bavi sadržajem mailova koji sugeriraju da je bilo privilegirane kaste dobavljača, izvanredni povjerenik Fabris Peruško najavljuje da se mora istražiti kako je Index došao do mailova.

>> OBJAVLJUJEMO NOVE MAILOVE Ono što Plenković zove sjajnim poslom bilo je pogodovanje povlaštenima

Slično je reagirala i sada već bivša potpredsjednica vlade, Martina Dalić, kada je davala ostavku suočena s aferom u kojoj smo razotkrili kako su se tajni pisci Lex Agrokora naplatili unosnim konzultantskim poslovima. O istinitosti informacija nitko od uključenih ne spori, čime neizravno potvrđuju da je sve što smo objavili autentično.

Peruško nastavlja stopama Borgovaca

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško, koji je naslijedio Antu Ramljaka, nastavlja upravljati netransparentno, kako je zacrtao njegov prethodnik kao nasljednik grupe Borg. Ne samo prema javnosti, nego i prema Trgovačkom sudu koji je morao potvrditi njegov dolazak na čelo Agrokora.

Povjerenik sada odbija poslušati Trgovački sud koji je od njega zatražio na zahtjev Francka popis isplata dobavljačima. U odgovoru sudu kojeg potpisuje odvjetnik Tin Dolički (koji je mijenjao dres, prvo je radio za Knighthead, a onda za Agrokor) navodi se kako je nemoguće dostaviti listu isplata dobavljačima jer je dokumentacija previše obimna.

Tim smicalicama izigravaju nalog suda i potvrđuju sumnju o kojoj je Franck javno prvi progovorio. Da je bilo povlaštenih dobavljača. Mailovi koje smo objavili pokazuju i kako se lobiralo, glasno, prijetnjom medijima, pa se dug "pomlađivao" i spašavao od otpisa. No, Perušku je ključno pitanje kako smo došli do njih.

Mailovi pokazuju pozadinu skladnog braka Vidaković i Ramljak

Mailovi koje su razmjenjivali Marica Vidaković, direktorica riznice Agrokora i skupina Borg, ne samo da vjerno pokazuju kako je prokuristica Kraša prijetnjom televizijama gurala interese odabrane grupice, nego daju dobru pozadinu skladnog braka kakvog je imala s Antom Ramljakom, jer je kao članica Privremenog vijeća glasala za sve njegove odluke. 

A onda je preko noći mijenjana odluka kompanije pa je mjenica koja se u Agrokorovim knjiga vodila kao "plaćena", postala "neplaćena". Time se, umjesto visokog otpisa u nagodbi, naplaćivala iz redovnog poslovanja.

U mailovima se spominje Kraš, ali i Atlantic, čiji se šef financija hvalio prilikom predstavljanja rezultata kako su uspješni u naplati potraživanja, te da će uspjeti sve riješiti, a njihov vlasnik Emil Tedeschi branio premijera od afere Hotmail tezom kako je Todorić kriv za sve.  

Indexu koji se nije libio pisati o Todoriću prije navale hrabrosti koja je kod većine medija nastupila 10. travnja, nije to potrebno naglašavati. No Todorića nema u Ciboninom tornju već četrnaest mjeseci, u međuvremenu je tamo, pod krinkom javnog interesa, nahrupila skupina Borg. 

Perušku su prijetnje članice vijeća - normalne

Njihove veze ne staju samo s Martinom Dalić, mailovi su pokazali da je o svemu bio obaviješten premijer, koji je doveo i glavnog autora Lex Agrokora, Šavorića, odvjetnika u čijem je uredu snimio i predizborni spot.

Ponavljajući teze o 'konstrukcijama', Fabris Peruško, mada nije originalni član grupe Borg, pokazuje se kao njihov dostojan nasljednik. Njemu je normalna poslovna praksa da se prijetnjom ostvaruje prednost grupe dobavljača na štetu drugih. Ako su sve konstrukcije, zašto se isplate dobavljačima taje četrnaest mjeseci? Sličnu igru skrivača imali su i s autorima Lex Agrokora, za koje se pokazalo da su se naplatili desecima milijuna kuna za svoje "besplatne pravne usluge".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara