Balet pariške opere: "Degasova malena plesačica"

BALET pariške Opere ovih je dana u Palači Garnier uspješno izveo "Degasovu malenu plesačicu", klasičnu baletnu predstavu zasnovanu na djelu slikara Degasa.

Taj ambiciozni balet sastoji se od dva dijela, a glazbu je po narudžbi napisao Denis Levaillant.

Nekadašnja zvijezda baleta Patrice Bart, današnji ravnatelj Baleta pariške Opere, potpisuje koreografiju i režiju, a zajedno s Martine Kahane, bivšom voditeljicom Biblioteke-muzeja Opere, autor je priče baleta koji će biti prikazan u jedanaest izvedbi do 9 svibnja.

Oboje vrlo dobro poznaju "veliku butigu", kako je kazalište nazivao Verdi, te su vrlo vezani za tradiciju.

Na temelju istinite priče osobe koja je inspirirala skulpturu "Malena plesačica", o djevojci koja je zbog krivog pokreta izbačena iz kazališta, njih su dvojica uspjela ponovno oživjeti sat baleta u Operi, kako su ga slikali Edgar Degas i neki drugi umjetnici.

Oni prikazuju poznati Bal u Operi, no imali su problema pri karakterizaciji lika majke, zvijezde i čovjeka u crnom (koji predstavlja samog Degasa ili sudbinu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome im je pomogao scenograf Ezio Toffolutti kojeg je inspirirao Degasov svijet (plava, bež i crvena boja, veliki listovi papira, lepeze), no uspio je sačuvati svoj osobni stil.

Balet je prikazan u osam slika koje se nadovezuju jedna na drugu.

Kostimografkinja Sylvie Skinazi potrudila se "scenski prevesti grafički stil Degasa".

U glazbi Denisa Levaillanta osjeća se nastojanje da se priči da dimenzija "nadrealističnog" sna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara