Ban Ki-moon počeo s posjetom Africi

GLAVNI tajnik UN-a, Ban Ki-moon, stigao je danas u Demokratsku Republiku Kongo, u kojoj počinje svoj prvi službeni međunarodni posjet otkad je preuzeo dužnost. Time što prvi posjet počinje upravo u Africi daje poruku da namjerava ispuniti svoje obećanje da će Afriku staviti na vrh svoje liste prioriteta. Osim posjeta Kongu, navratit će i do summita Afričke unije u glavnom gradu Etiopije, a posjetit će i Keniju.

DR Kongo trenutno se još uvijek oporavlja od građanskog rata koji je u razdoblju između 1998. i 2003. odnio 4 milijuna života i treći je najkrvaviji rat u povijesti čovječanstva. Krajem prošle godine tamo su održani predsjednički izbori, koji su najavili početak stabilizacije. Ali, situacija u zemlji još je kritična. UN u DR Kongu ima 17 000 mirovnjaka, što je najveći broj UN-ovih vojnika bilo gdje u svijetu.

Ban Ki-moon najavio je da će se susresti s predsjednikom Josephom Kabilom i predstavnicima oporbe. UN smatra da bi DR Kongo, ako uspije napraviti tranziciju iz ratom razorene države u stabilnu demokraciju, mogao biti ključni faktor za stabiliziranje centralne Afrike. DR Kongo ima skoro 60 milijuna stanovnika, površinu skoro jednaku europskoj i ogromne zalihe dijamanata, zlata i minerala. Također je smješten na strateški izrazito bitnom položaju, koji povezuje sve četiri strane kontinenta.

Osim posjeta Kongu, glavni će tajnik na summitu Afričke unije u Addis Ababi, glavnom gradu Etippoije, koji počinje u ponedjeljak, razgovarati s predsjednikom Sudana, Omarom al-Bashirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UN pokušava nagovoriti sudansku vladu da dopusti prisustvo mirovnjaka u Darfuru, sudanskoj zapadnoj regiji u kojoj se vrši nevjerojatan pokolj nad lokalnim stanovništvom. Sudan je formalno pristao na dio UN-ovog plana za Darfur, ali još ne dopušta zadnju fazu plana, u kojoj bi tamo došli vojnici.

Ban Ki-moon također je obećao da će se posvetiti Darfuru, koji je vjerojatno najveća mrlja na karijeri njegova prethodnika Kofija Annana.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara