Bandić na glasača prosječno potrošio četiri puta više novca nego Josipović

Tekst: I.Kri.
Foto: Ivo Ravlić (Cropix)

MILAN BANDIĆ je u kampanji na svakog svog glasača potrošio 24 kune, dok su glasači Ivu Josipovića stajali čak četiri puta manje te je za svakoga od njih potrošio samo 5,5 kuna.

Ovakvi izračuni mogu se dobiti kada se svota novca koju je svaki pojedini kandidat potrošio u kampanji podijele sa brojem glasača koji su za njih glasali. Problematično u ovom izračunu je to što se koriste službeni podaci o potrošnji u kampanji koje su kandidati dostavili Državnom izbornom povjerenstvu, a koje su nezavisne udruge ocijenile kao nepouzdane.

Boris Mikšić prosječno za glasača potrošio 72 kune

GONG i Transparency International posebno su u tome prijavljivanju novca kojeg su skupili u kampanji i stvarnog stanja troškova prozvali Milana Bandića i Dragana Primorca. Bandić je tijekom kampanje spominjao oko sedam milijuna kuna koje je potrošio te bi po tome ispalo kako je svakog glasača platio 24 kune. Njegov protivnik u drugom krugu Ivo Josipović je za svakog svog glasača dao četiri puta manje ili oko 5,5 kuna.

Rekorder po broju plaćenog glasa je "dečko s Trešnjevke" Boris Mikšić koji je svoga glasača platio čak 72 kune, dok je najjeftinije, zlobnici bi rekli i najmalobrojnije, glasače platio Josip Jurčević te ga je svaki stajao samo 2,8 kuna. Skupe glasače imali su i Vesna Škare Ožbolt te Dragan Primorac koji su za njih platili 40 odnosno 38 kuna. Marginalac Slavko Vukšić svog je glasača platio platio 26 kuna, Nadan Vidošević 22 kune, a Andrija Hebrang 20 kuna.

Kajin za svog glasača prosječno platio 7,5 kuna

Među "jeftinijim" glasačima su oni Vesne Pusić koji su stajali 20 kuna, Miroslava Tuđmana koji je platio 13,6 kuna po glasaču te Damira Kajina koji je u prosjeku za glasača u kampanji izdvojio 7,5 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara