Bandić primao donacije i nakon predsjedničke kampanje, kažnjen najstrožom kaznom

Bandić primao donacije i nakon predsjedničke kampanje, kažnjen najstrožom kaznom

Foto: FAH

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je u srijedu najveću moguću zakonom propisanu sankciju od 40.000 kuna zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, jer je primitkom dara od fizičkih osoba od 14. ožujka do 13. svibnja 2011., u ukupnom iznosu 12,35 milijuna kuna, povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Kazna će se provesti uskratom neto plaće u iznosu od 4000 kuna u deset jednakih uzastopnih mjesečnih obroka, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Povjerenstvo je utvrdilo kako je Bandić primao donacije i nakon završetka izborne kampanje za predsjedničke izbore (2009.) tijekom 2011. i 2012., ukupno više od 24,7 milijuna kuna i to nakon završnog izvješća Državnog izbornog povjerenstva te je time povrijedio odredbe Zakona o sprječavanu sukoba interesa. Posebno je zanimljivo kako su deseci fizičkih osoba donirali po 90.000 kuna, a što je iznos veći od njihovih godišnjih neto primanja pa je teško povjerovati da se nije radilo o organiziranoj akciji.

Bandićeva pravna zastupnica Ksenija Vržina iz odvjetničkog društva Hanžeković i partneri odbacila je te navode ustvrdivši kako se zaključci povjerenstva temelje na nepravomoćnim odlukama upravnih tijela i kako su samim time neosnovani. Povjerenstvo se čini kao produžena ruka USKOK-a i narušava načelo presumpcije nevinosti, ustvrdila je te dodala kako njezin klijent ostaje kod pisanog očitovanja i da donirana sredstva nije koristio za osobne potrebe.

Povjerenstvo je razmatralo predmet u kojem je Bandić primio jamstva u gotovu novcu u iznosu od 15 milijuna kuna koji mu je u studenome 2014. uplatilo odvjetničko društvo Hanžeković i partneri čime je doveden u ovisnički položaj zbog nemogućnosti nepristranog djelovanja u obavljanju javne dužnosti. Prihvaćanjem takvog jamstva narušio je vlastiti kredibilitet i vjerodostojnost, a s obzirom na to da to odvjetničko društvo od 2007. pruža pravne usluge Gradu Zagrebu i od 2009. povezanom Zagrebačkom holdingu.

U odnosu na prihvaćanje jamstva od 15 milijuna kuna za puštanje na slobodu za trajanja istražnog postupka, pravna zastupnica također je ustvrdila kako su odluke neosnovane, jer su bile rezultat političkog pritiska u nastojanju da se Bandić makne s dužnosti i oduzimanja prava na pravično suđenje.

U vezi s Bandićevim postupanjem nakon što je već stvoren odnos ovisnosti Povjerenstvo je donijelo odluku kojom će se voditi novi postupak zbog zloporabe posebnih prava koja proizlaze ili su potrebna za obnašanje dužnosti.

Ona su, kako je navedeno u obrazloženju, počinjena odlukom o odabiru i sklapanja ugovora u prosincu 2015. na temelju kojeg je odvjetničko društvo Hanžeković i partneri kao interesno povezana pravna osoba s dužnosnikom Milanom Bandićem stupilo u poslovni odnos s Gradom Zagrebom i trgovačkim društvima u kojima Grad ima upravljačka prava. Također i donošenjem zaključka o korištenju sredstava kojim se trgovačkom društvu Hanza medija u kojem vlasnički udjel ima i Marijan Hanžeković, koji je kao fizička osoba interesno povezan s Bandićem, odobrava 360.000 kuna u svrhu sufinanciranja izdavanja tjednika Zagreb times.

Ta odluka dostavit će se gradonačelniku Bandiću radi pisanog očitovanja,  a nakon zaprimljenog njegovog očitovanja i dodatne potrebne argumentacije o tom postupku donijet će se konačna odluka o kojoj će dužnosnik biti obaviješten.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara