Bandić želi povećati proračun Uredu za branitelje, plaćao bi im dom za samce

Bandić želi povećati proračun Uredu za branitelje, plaćao bi im dom za samce
Foto: Pixsell/Jurica Galoic

ZAGREBAČKI gradski proračun za 2019., koji će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnici predložiti na sjednici Gradske skupštine 13. prosinca, prvi put će premašiti 10 milijardi kuna. 

Prijedlog gradskog proračuna za 2019. "težak" je 10,2 milijarde kuna, što je povećanje od gotovo 800 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji proračun, odnosno oko 2,3 posto, a u ukupnom proračunu oko 8,2 milijarde kuna odnosi se na osnovni dio, a oko dvije milijarde na proračune proračunskih korisnika, prenosi Jutarnji list u izdanju od utorka.

Zastupnici su dobili prijedlog proračuna, krajnji rok za podnošenje amandmana je 8. prosinca, a da bi bio prihvaćen, u Gradskoj skupštini treba ga podržati 26 gradskih zastupnika od njih 51.

Uredu za branitelje iznos će se povećati za dva milijuna kuna

Novčani iznos povećat će se Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša koji će dobiti 1,2 milijarde, što je povećanje od gotovo 240 milijuna kuna, i Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet koji će upravljati s 1,5 milijardi kuna ili 200 milijuna kuna više nego ove godine.

Uz ostalo, Gradski ured za gospodarstvo planira energetsku obnovu zgrada javne namjene, početak realizacije projekta Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom te uređenje Zagrebačkog velesajma za projekt Zagreb - inovativni grad. Dio novca osigurat će se za sanaciju sjeverne tribine maksimirskog stadiona i projekt nacionalne bolnice u Blatu.

Na dobitku će biti i Gradski ured za branitelje kojem će se proračun povećati za oko dva milijuna kuna, a među novim stavkama je i financiranje doma za branitelje samce.

Manje novca za Ured za obrazovanje

S manje novca nego ove godine raspolagat će u Gradskom uredu za obrazovanje - s 1,7 milijardi, što je 50 milijuna kuna manje, i u Gradskom uredu za kulturu koji će dobiti 586 milijuna kuna ili 29 milijuna manje nego ove godine. Manji iznos dobit će i Gradski ured za demografiju koji će raspolagati s 400 milijuna kuna ili 10 manje nego ove godine.

Od EU fondova u Gradu Zagrebu planiraju dobiti 475 milijuna kuna, a najviše tog novca utrošit će se na obnovu remetinečkog rotora.

Kad je riječ o kapitalnim ulaganjima u 2019., osigurano je 29 milijuna za žičaru Sljeme, 60 milijuna, deset više nego ove godine, za Imunološki zavod, a za modernizaciju pothodnika 16 milijuna, prenosi, uz ostalo, Jutarnji list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara