Bandićev suradnik na suđenju rekao da ne zna kriterije za zamjenu zemljišta

Bandićev suradnik na suđenju rekao da ne zna kriterije za zamjenu zemljišta
Foto: Hina

SVJEDOČENJEM Davora Jelavića o kriterijima procjene gradskog zemljišta, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i njegovim suradnicima te poslovnim partnerima gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti u aferi Agram teške 20-ak milijuna kuna. 

Jelavić, bivši pročelnik gradskog Ureda za prostorno uređenje, izgradnju, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te jedan od najbližih Bandićevih suradnika kojem se na istom sudu sudi zbog afera GUP i Nadstrešnice, iznosio je svoja saznanja oko procjene i zamjene zemljišta s tvrtkom Bamgrad projekt.

"Procjena zemljišta obavljala se po dva kriterija. Prvi kriterij se odnosio na bruto razvijenu površinu, a drugi na temelju procjene Porezne uprave. Zaključaka o zamjeni zemljišta na Gradskom poglavarstvu bilo je mnogo pa se ne sjećam svih detalja. Izračune za zemljišta smo dostavljali Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, a njih su potpisivale osobe zadužene za to, poput mojeg tadašnjeg zamjenika Božidara Merlina", posvjedočio je Jelavić, dodajući kako mu nisu poznati kriteriji po kojima su obavljane zamjene zemljišta.

"Ne sjeća se detalja"

Upitan za zaključke o zamjeni zemljišta s tvrtkom Bamgrad projekt, Jelavić je rekao da se ne sjeća svih detalja jer je "takvih zaključaka bilo mnogo" te da su ih potpisivali njegove kolege u "koje je imao puno povjerenje".

Pored Jelavića svjedočio je i Damir Đerzić, pomoćnik pročelnika za građenje komunalne infrastrukture i održavanje javnoprometnih površina, javnih objekata i javne rasvjete, koji je kazao da njegov ured nije radio na izračunima te da je o izračunima doznao 2013. nakon uvida u spis koji je zatražila policija.

Svjedočila je i Vesna Lubin, tadašnja Jelavićeva pomoćnica zadužena za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture. Kazala je da nema konkretnih saznanja o zamjeni zemljišta, osim da su izračune vodili Branko Boban i Višnja Mravunac.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti teške 20-ak milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku ove godine, a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu.

Svi su rekli da se ne osjećaju krivima

Na početku suđenja u aferi Agram 11. listopada Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim ni za jednu točku pročitane Uskokove optužnice. 

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig, koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom, sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara