Banke uputile važno upozorenje svima koji plaćaju račune mobitelima

Banke uputile važno upozorenje svima koji plaćaju račune mobitelima

Foto: 123rf, Index

ZNAČAJNIJI hakerski napad na hrvatske banke i njihove korisnike unazad godinu dana se ne bilježi, no iz Hrvatske udruge banaka (HUB) upozoravaju korisnike mobilnog bankarstva da su relativno ležerni glede sigurnosti na internetu te ih pozivaju da sigurnost na mobilnim uređajima podignu barem na razinu one na računalima.

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u povodu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti koji se ove godine obilježava peti put, direktor HUB-a Zdenko Adrović i predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a Milan Parat predstavili su redovito godišnje istraživanje o stanju sigurnosti na internetu u Hrvatskoj.

Ono pokazuje da se više od polovine ispitanih korisnika usluge mobilnog bankarstva ne smatra ugroženima na internetu, a gotovo 60 posto ih lozinke za internet usluge mijenja jednom godišnje ili rjeđe.

"Građani se osjećaju ležerno"


"To pokazuje da se građani osjećaju relativno ležerno u pogledu izloženosti računalnim napadima pri korištenju mobilnih uređaja", ocijenio je Adrović, upozorivši kako taj podatak sve više dobiva na važnosti zbog 'eksplozije' korištenja usluga m-bankarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Hrvatskoj uslugu e-bankarstva koristi 1,17 milijuna građana, a 600 tisuća ih se služi i m-bankarstvom, što je za gotovo 14 posto više nego prije godinu dana.

HUB-ovo istraživanje provedeno je među 650 korisnika m-bankarstva, a pokazalo je da njih 56 posto smatra da nisu ugroženi ili da su samo relativno izloženi računalnim napadima, a još 40 posto njih o tome ne razmišlja ili ne zna dovoljno o tome. Posljedično, 59 posto ispitanika mijenja svoje lozinke jednom godišnje ili čak i nikad, a 34 posto samo kada zaborave stare lozinke.

Nesigurno korištenje "otvorenih" wi-fi mreža


Iz HUB-a upozoravaju i da na dio istraživanja koji se odnosi na korištenje "otvorenih" wi-fi mreža, jer te mreže kada je god moguće koristi 34 posto ispitanika, pri čemu njih 3 posto wi-fi mreže koristi i za m-bankarstvo, što je vrlo nesigurno.

Cilj tog istraživanja, kao i obilježavanja mjeseca kibernetičke sigurnosti, istaknuo je Adrović, upravo je ''popraviti'' ove postotke, odnosno podići svijet građana o važnosti zaštite podataka i komunikacije, posebice u bankarstvu.

Parat je, pak, kazao kako ove godine Hrvatska nije zabilježila značajniji hakerski napad na banke ili njihove klijente, ali da se bilježi povećan broj specifičnih prijevara lažnim poslovnim porukama usmjerenih na tvrtke. Iako opasnijih napada trenutno nema, Parat upozorava da građani moraju postati svjesni da se sigurnost njihovih mobilnih uređaja mora podići barem na razinu zaštite njihovih računala.

"Građanima preporučujemo da m-bankarstvo ne koriste na wi-fi mrežama ili 'dekodiranim' uređajima, da koriste antivirusne programe te samo službene aplikacije za mobilne uređaju, čuvaju svoje lozinke i  PIN-ove te da budu oprezni ako otvaraju poveznice, odnosno linkove iz SMS ili e-mail poruka", poručio je Parat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara