Barel nafte do 125 dolara - više nas ništa ne može iznenaditi!

NAKON nekog vremena postavlja se pitanje postoji li uopće neka fiktivna granica rasta cijene nafte, koja je za današnje "dobro jutro" na Azijskom tržištu dosegla cijenu od 124,70 dolara za barel.

Uspoređujući sa četvrtkom, ta je cijena uvećana za 1,1 dolar dok je stanje na Londonskom tržištu nešto povoljnije, koliko god to smiješno zvučalo, ali povećanje od 85 centi dovelo je Londonsku cijenu nafte na 123,69 dolara za razliku od četvrtka i 122,84 dolara za barel.

Nakon prelaska preko 120 dolara velike svjetske ulagačke i analitičarske kuće, u svrhu prikupljanja klijenata, masovno se bave "vračanjem" i prognoziranjem cijene nafte koja će porasti do 200 dolara u sljedećih šest mjeseci, godinu dana, dvije godine, tko zna kada će nastupiti ono neizbježno. Kao potvrda svemu tome, tu je i OPEC koji je zadovoljan trenutnim zalihama i proizvodnjom koju nije potrebno povećavati, međutim isto tako potvrđuje mnoge strahove, ili nečija zadovoljstva, o vrlo vjerojatnom rastu cijene nafte do 200 dolara.

Najveća potražnja za naftom odvija se upravo na istoku, Kina ima velike potrebe zbog svog velikog ekonomskog buma, a slijedi je Indija koja u posljednje vrijeme bilježi značajan ekonomski rast što dovodi još dva jaka igrača, osim SAD-a, Europe i Japana, u borbu za svjetsku zalihu nafte.

Vidljivo je kako je stanje u posljednje dvije godine krenulo vrtoglavom brzinom - ravno u zid, najprofitabilnije bi bilo otvoriti kladionice što će se prije dogoditi, cijena barela nafte od 200 dolara ili nestanak nafte kao energenta, bilo uslijed problema u Nigeriji ili Iraku, ili uslijed toga što će priroda presušiti.

Vedran Mulović

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara