Bauk o Kolindinim izjavama u Argentini: Da je to izjavila Merkel strpali bi je u zatvor

Bauk o Kolindinim izjavama u Argentini: Da je to izjavila Merkel strpali bi je u zatvor

Foto: Hina, Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK SDP-ova kluba zastupnika komentirao je u saboru izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koje je dala u posjetu Argentini.

"Nakon Drugog svjetskog rata mnogi Nijemci su u Argentini tražili i našli prostor za slobodu u kojoj su mogli isticati svoje domoljublje. U te se Nijemce ubraja i Adolf Eichmann, Josef Mengele i mnogi drugi istaknuti i manje znani borci za prostor slobode u kojemu mogu svjedočiti svoje domoljublje", ironično je Bauk komentirao Kolindine izjave.

"Slobodu i domoljublje su svjedočili Ante Pavelić, Dinko Šakić..."

Kolinda je, naime u Argentini rekla da su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine", iako su u tu zemlju neposredno nakon Drugog svjetskog rata bježale uglavnom ustaše i oni povezani s ustaškim režimom.

Bauk je spomenuo da su "svjedočenje prostora slobode i domoljublja nakon Drugog svjetskog rata" u Argentini imali i Ante Pavelić, Dinko Šakić, Ivo Rojnica, Branko Benzon i brojni drugi članovi ustaške emigracije.

"Da je to Merkel izjavila smjestili bi je u zatvor ili neku drugu ustanovu"

 

"Naravno da ovim ne generaliziram da su svi Hrvati u Argentini pripadnici ustaškog pokreta i njihovi dužnosnici, ali u kontekstu u kojem je to rečeno i nakon nekih izjava poslije toga, predsjednica mora dobro objasniti ovu svoju izjavu", poručio je Bauk.

"Da je to izjavila Angela Merkel, u Njemačkoj bi vladala rasprava o tome hoće li je nakon povratka u Njemačku smjestiti u zatvor ili u neku drugu ustanovu. Kad nešto slično izgovori hrvatska predsjednica, onda je reakcija u Hrvatskoj - ima je, ali je nešto manja. Zato ona to i može izgovoriti", rekao je Bauk.

"Kad god Kolinda ode negdje mi se moramo bojati što će reći"

"Kad predsjednica ide u Pazin, hvali se nonom i nonotom partizanima, kad ide u Argentinu, onda su ovi iz '45. borci za slobodu i domoljublje. Kad ode u Lisinski na sjednicu SNV-a, onda je njihova predsjednica. Kad ode u Vukovar, Srbija i Hrvatska nisu prijateljske države i tako dalje", rekao je Bauk, dodavši da takve izjave ostavljaju mrlju na karijeri predsjednice kojoj je poručio da bi bilo bolje da stvori jedinstven stav i njega se drži "i u Vukovaru i u Lisinskom i u Buenos Airesu", smatra SDP-ovac.

"Kad ona negdje ode, mi se moramo bojati što će reći, pa je onda bolje da ne ide nigdje", zaključio je Bauk.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara