BBC piše o hrvatskim špijunima i njihovim pokušajima vrbovanja u BiH

BBC piše o hrvatskim špijunima i njihovim pokušajima vrbovanja u BiH
Foto: EPA

BBC je danas objavio članak s naslovom "Bosna u svađi s Hrvatskom zbog oružja u džamijama" u kojem se tvrdi kako čitav slučaj nalikuje političkoj satiri koja nije prošla jer je pretjerana. 

Članak započinje „uvodom u epizodu”: Predsjednica izjavljuje kako je susjedna zemlja sigurnosna prijetnja i raj za tisuće islamskih terorista, no njene tvrdnje su neutemeljene. Te izjave izazivaju mnogo negodovanja na njen račun sve dok obavještajne službe njene zemlje ne dolaze u pomoć – i pokušavaju stvarnost prilagoditi njenim tvrdnjama.

Ovakav scenarij odbili bi i pisci serije "Potpredsjednica"

Čak i scenaristi političke satiričke serije Potpredsjednica nasmijali bi se na ovu ideju i odbacili bi je. No malo tko se smije u Bosni, gdje je predsjedništvo ove zemlje nedavno uputilo diplomatsku protestnu notu  Hrvatskoj koja se vjerojatno, piše BBC, tiče ponašanja hrvatske sigurnosno obavještajne agencije SOA-e.

Neuobičajeno čak i za zapadnobalkanske standarde

Prema pisanju BBC-a čak i za zapadnobalkanske standarde ova su zbivanja neuobičajena. Naime, prošlog mjeseca neovisni portal Žurnal objavio je intervjue s bosanskim muslimanima koji su izjavili kako ih je SOA pokušala vrbovati da prokrijumčare oružje u vjerske objekte koji su povezana s vehabijskim pokretom u Bosni.

"Otkriće” ovog oružja trebalo je poslužiti kao pokriće za tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je prije dvije godine izjavila kako u Bosni ima 10 000 ljudi „vrlo radikalnih retorika i namjera”, što je tada dočekano s bijesom.

Hrvatski vrh odbacio optužbe

Otkriće Žurnala također nije bolje prošlo. Hrvatski premijer Andrej Plenković tijekom posjete gradu Neumu izjavio je kako je priča „kreativna manipulacija”. SOA pak tvrdi kako je riječ o zlonamjernim lažima, iako su potvrdili kako su njihovi zaposlenici bili u kontaktu s bosanskim građanima.

U međuvremenu bosanski ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio je informacije o tome da su hrvatski obavještajci regrutirali državljane BiH da podmetnu oružje i objasnio da je Obavještajno sigurnosna agencija BiH otkrila i spriječila akciju.

"Plan je bio diskreditirati Bosnu i prikazati je kao teroristički hub i prijetnju regiji i Europi”, rekao je.

Sukob državnog odvjetnika i ministra sigurnosti

Stoga je bilo logično da je bosanski državni tužitelj pokrenuo istragu, no ispostavilo se da je u njenom središtu upravo sam Mektić. Tužitelj je posumnjao da je ministar sigurnosti otkrio tajne informacije i dao lažne izjave. Mektić je istragu nazvao farsom za navođenje javnosti na krivi put.

Zbunjenost bi bila razumljiva, no građani Bosne shvaćaju da se tvrdnje i protutvrdnje lako uklapaju u osjetljivu etno političku igru koja se nastavlja od Daytonskog sporazuma.

"SOA zna da ima partnere u Bosni koji će im pomoći”

Nacionalistički nastrojeni političari u BiH još uvijek se zalažu za ideju odcjepljenja te imaju jake veze sa strankama u Hrvatskoj i Srbiji.

Vladajući HDZ u Hrvatskoj tako ima utjecajnu sestrinsku stranku u BiH.

"Oni su više na strani Hrvatske negoli vlastite zemlje”, rekla je za BBC Ivana Marić, neovisna politička analitičarka iz Sarajeva. Potvrdila je i da "nije nemoguće” da je SOA bila umiješana, kao što to tvrdi portal Žurnal te podsjetila kako je Slovenija nedavno povukla svog ambasadora iz Zagreba u znak prosvjeda zbog aktivnosti hrvatskih obavještajnih službi.

"SOA zna da ima partnere u Bosni koji će im pomoći”, rekla je i dodala kako su pravi problem političari koji nastavljaju održavati etničke tenzije kako bi podijelili, vladali i profitirali.

"Svima njima je to potrebno. To je igra koju političari igraju cijelo vrijeme", rekla je Marić.

Tužiteljstvo nije bilo zainteresirano za informacije novinara

Novinar Žurnala Avdo Avdić izjavio je kako je njegova priča rezultat višemjesečnog istraživanja, ali da državni tužitelj nije pokazao neki interes za dokaze koje je prikupio.

"Godinama upozoravamo da naši susjedi Hrvatska i Srbija kontroliraju ključne institucije u Bosni. Ispitali su me u državnom odvjetništvu, ali nisu postavili nijedno pitanje koje se tiče ovog slučaja”, rekao je Avdić za BBC.

Afera je pomalo počela iščezavati s naslovnica, no bosansko predsjedništvo je izgleda oživjelo aferu naređujući ministarstvu vanjskih poslova da pripremi diplomatsku notu. Avdić kaže da je to rezultat informacija koje su prikupile obavještajne službe u Bosni.

"Neće biti ozbiljnih posljedica zbog diplomatske note"

"Vjerojatno su dobili neke informacije koje smatraju važnima”, izjavio je ministar vanjskih poslova Nebojša Regoje za BBC i dodao kako očekuje da neće biti nekih ozbiljnih posljedica kad je riječ o diplomatskim odnosima i suradnji među dvije države u različitim područjima, uključujući sigurnost.

Posljednji događaji u odnosima dviju država možda izgledaju zbunjujuće za one koji ne poznaju prilike u BiH, no za domaće stanovništvo i poznavatelje ovdašnjih prilika, ovo je tek jedna od epizoda serije koja nikako da završi, zaključuje BBC svoj tekst.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara