BBC pričao sa ženama koje su mrcvarili po hrvatskim bolnicama: "On je mesar"

BBC pričao sa ženama koje su mrcvarili po hrvatskim bolnicama: "On je mesar"
Screenshot: BBC

BBC je objavio priču o strahotama kroz koje su prolazile žene u Hrvatskoj tijekom kiretaže ili poroda.

U Hrvatskoj žene prosvjeduju zbog nepotrebne patnje i zlostavljanja s kojima se suočavaju tijekom trudnoće, porođaja ili pobačaja, piše BBC i nastavlja kako su izjavile da na odjelima ginekologije prolaze kroz pravo nasilje te da se takve stvari događaju već desetljećima.

Sve je pokrenula oporbena zastupnica

No, piše BBC, prava polemika na javnoj sceni oko takvih slučajeva dogodila se tek kada je oporbena zastupnica, Mostova Ivana Ninčević Lesandrić, progovorila u saboru o svom vlastitom iskustvu kiretaže. Tada je pokrenuta nacionalna kampanja naziva "Prekinimo šutnju", s istoimenim hashtagom #PrekinimoSutnju.

Saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić opisala je "srednjovjekovni tretman" koji je doživjela prilikom kiretaže nakon pobačaja, piše BBC.

"Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže 'na živo'“

"Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže 'na živo'. Bez anestezije, 'na živo'. Struganje maternice, unutarnjeg organa - 'na živo'. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu", izjavila je Ninčević-Lesandrić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, piše BBC, rekao je kako je stravična priča zastupnice samo plod njene mašte: "U hrvatskim bolnicama ne radi se tako. Je li postojala kontraindikacija za anesteziju, morao bih znati, pa ako hoćete dostavite mi medicinsku dokumentaciju pa ću vidjeti o čemu se radi.“

BBC piše o patrijarhalnoj zemlji Hrvatskoj

BBC piše kako su mnoge žene i ženske udruge stale na stranu zastupnice i podijelile svoja iskustva.

Hrvatska je dominantno katolička zemlja i još podosta patrijarhalna, piše britanski medij, stoga mnoge hrvatske državljanke nerado javno govore o svom reproduktivnom zdravlju.

Zato je udruga RODA - Roditelji u akciji, koja već godinama ukazuje na taj problem, pokrenula kampanju "Prekinimo šutnju" kako bi ohrabrila žene da o tome progovore.

Unutar samo par dana, piše BBC, udruga je primila ispovijesti 400 žena koje je predala nadležnom ministarstvu.

Kiretaže i pobačaji "na živo"

"Žene su nam pisale o tome kako im je 'na živo' rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda“, rekla je Daniela Drandić, glasnogovornica udruge RODA.

Britanski medij tako prenosi da su liječnici često nepristojno i neprimjereno razgovarali sa ženama dok su rađale: „Ako si mogla imati seks, možeš podnijeti i ovo“ ili „Da, da, uživala si ranije, a sada se žališ na bol“ i slične izjave.

Jedna od 400 žena koje su prošle ovakvu torturu i progovorile o tome u javnosti je Jasmina Furlanović, kojoj još uvijek dolaze suze na oči, piše BBC, kada se sjeti kroz kakvo je poniženje i patnju prošla kada su joj odstranjivali posteljicu.

''Počeli su proceduru bez ikakva objašnjenja, a sestra me obuzdavala. Molila sam ih da prestanu. Ne mogu ni opisati kroz kakvu sam bol prolazila. Liječnik nije stao. Ponašao se prema meni kao mesar prema stoci'', rekla je Furlanović.

Kujundžić odbio razgovarati s novinarima BBC-ja

Ministar zdravstva i bolnica u Splitu u kojoj je zastupnica Ninčević-Lesandrić obavila kiretažu odbacili su njene izjave kao neistinite.

BBC je želio intervjuirati ministra Kujundžića i voditelja ginekološkog odjela splitske bolnice, ali nije bilo povratne informacije.

Poznati britanski medij pri kraju članka piše kako ginekologinju Ullu Marton svjedočenja žena nisu iznenadila i kako postupci na koje se brojne žene žale nisu učinjeni namjerno, jednostavno se “tako radilo godinama i godinama i ljudi teško mijenjaju navike“.

Daniela Drandić vjeruje da je problem i u tome što se na žensku bol gleda drugačije nego na mušku i da se često unutar hrvatskog društva smatra da je žena, ako će postati majka, sposobna podnijeti bol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara