BBC: Pripreme britanskih vojnika za trogodišnju okupaciju Iraka

BRITANSKI časnici primili su upute za pripremu okupacije Iraka koja bi mogla potrajati do tri godine nakon mogućeg rata protiv režima u Bagdadu, objavio je BBC.

Mnogi od britanskih vojnika koji se raspoređuju ili odlaze u Kuvajt sudjelovat će više u misijama održavanja mira i potpore američkim vojnicima nego li u prvim borbenim linijama, kazali su vojni izvori za BBC.

Velik dio britanske vojske drži da će stanje u Iraku nakon rata biti daleko složenije nego li sam rat. Oni strahuju da će ´odlazak Sadama Huseina stvoriti prazninu pogodnu za izbijanje dugo vremena gušenih vjerskih i etničkih sukoba´, ističe BBC.

Britanska je vojska nedavno počela izradu plana trgodišnje okupacije Iraka, kazao je jedan ´visoki britanski časnik´ za BBC. Zemlja će biti podijeljena na sektore a za svaki će biti zadužena neka zemlja čiji će vojnici sudjelovati u operaciji očuvanja mira.

Glasnogovornik ministrastva obrane kazao je da oni nisu dali upute vojnom osoblju o tome što će se dogoditi poslije rata i dodao da je o tome prerano spekulirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara