BDP porastao za 2,8 posto

BDP porastao za 2,8 posto

 Foto: Hina / Index

BRUTO društveni  proizvod Hrvatske porastao je u trećem kvartalu za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je to najveći rast gospodarstva od drugog tromjesečja 2008. godine, kada je gospodarstvo poraslo 2,9 posto.

Prva procjena Državnog zavoda za statistiku pokazuje da je tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2015. realno veći za 2,8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2014.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 1,3 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2014. realno je veći za 2,7 posto.

Rast potrošnje najzaslužniji za porast BDP-a

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan. Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, navode iz DZS-a.

Doprinos neto inozemne potražnje bio je pozitivan (1,6 postotnih bodova). Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u trećem tromjesečju 2015. ostvaren je rastom izvoza usluga, pri čemu su turističke usluge najznačajnije.

Prva procjena pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju 2015. realno veća za 2,2 posto u odnosu na isto tromjesečje 2014. prema originalnim podacima.

BDP prema rashodnoj metodi, realne stope rasta (%) Izvor: DZS

Što se tiče prognoza gospodarskog rasta na godišnjoj razini, one se za 2015 kreću oko jedan posto.  Hrvatska narodna banka (HNB) povećala procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 0,5 na 1,2 posto.

Europska komisija, u nedavno objavljenim jesenskim prognozama, objavila je procjenu rasta hrvatskog BDP-a s 0,3 na 1,1 posto. Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će gospodarstvo porasti 0,8 posto, dok su ranije prognozirali rast od 0,5 posto. Ekonomski institut Zagreb (EIZ) je oprezniji te prognozira godišnji rast BDP-a od 0,5 posto.

Grčić: Ovo pokazuje da smo izvukli zemlju iz krize

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić obratio se medijima nakon objave Državnog zavoda za statistiku.

"Ovo pokazuje da smo izvukli zemlju iz krize i da idemo dobrim smjerom, istaknuo je Grčić. Osim turizma, posebno raste prerađivačka industrija, za 5,4 posto, a oporavlja se i građevinski sektor. Nakon sedam godina raste građevinarstvo zahvaljujući velikim infrastrukturnim projektima sufinanciranima iz EU fondova", rekao je Grčić a prenosi HRT.

Huić: Opasno je ako svi zaključe da ništa ne moramo raditi i stanu u red za beneficije

Davor Huić, izvršni direktor udruge poreznih obveznika "Lipa", na svom Facebook profilu pozdravio je rast BDP-a, no upozorio na opasnost da bi ovakva situacija mogla biti izgovor za neprovođenje reformi.

"Dobra vijest, s jednim opasnim downsideom - da svi sad zaključe da smo se izvukli iz krize i da je sve super i da se ništa ne mora raditi ..... nego da stanu u red za povećanja plaća, beneficija i tako dalje", komentirao je Huić.

Stope rasta BDP-a Izvor: DZS


Uz Rumunjsku najveći kvartalni rast BDP-a u Europskoj uniji

"Prema sezonski prilagođenim podacima hrvatsko gospodarstvo je u odnosu na prethodno tromjesečje poraslo 1,3 posto što je uz Rumunjsku (1,4 posto) najviša tromjesečna stopa rasta u državama članicama EU. Prosječna tromjesečna stopa rasta EU u promatranom tromjesečju iznosila je 0,4 posto. Nastavno na tromjesečne rezultate sezonski prilagođena godišnja stopa rasta u Hrvatskoj je dosegnula 2,7 posto, dok je prosjek EU iznosio 1,9 posto.

Izgledno je da će se rast gospodarstva, ali ipak uz blago nižu stopu, nastaviti i u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju implicirajući i potvrđujući realan rast na razini cijele godine od preko 1 posto", komentirali su analitičari RBA. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara