Beč: Picula govorio pred Stalnim vijećem OESS-a u Beču

GLAVNI hrvatski cilj na međunarodnom planu iduće godine bit će da Hrvatska postane kandidat za članstvo u EU, rekao je  na sjednici Stalnog vijeća OESS-a u Beču ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

´U nadolazećoj godini naš glavni cilj bit će da postanemo kandidat za članstvo u EU. Važnost te kandidature za nas nije samo simbolična nego vrlo konkretna: ona će nam dati pristup novoj vrsti pomoći i tako nam omogućiti da nastavimo s reformskim procesom većom brzinom i nadoknadimo izgubljeno vrijeme´, rekao je Picula.

Prema Piculinim riječima, status kandidata ne samo da će dati dodatni poticaj reformskom procesu u Hrvatskoj, nego će utjecati i na pozitivan razvoj događaja u regiji, te će, kako je rekao, stvoriti povoljno ozračje i sredstva za rješavanje pitanja iz mandata OESS-a.

Hrvatski šef diplomacije ustvrdio je kako dugoročna stabilnost u jugoistočnoj Europi počiva ne samo na rješavanju problema koji su posljedica ratnih sukoba, već i na jasnim perspektivama budućnosti, ovog područja unutar EU, založivši se za jačanje odnosa između EU i zemalja uključenih u Proces stabilizacije i pridruživanju, te jačanje njihove europske perspektive. ´Hrvatska želi pritom biti motor progresa u regiji´, istaknuo je Picula.

Govoreći o rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima i unapređivanju dobrosusjednih odnosa, Picula je osobito istaknuo najnovije inicijative na tom planu - mirno rješenje graničnih nesporazuma s BiH i otvaranje graničnog prijelaza u Hrvatskoj Kostajnici, privremeni režim u Piranskom zaljevu sa Slovenijom i najnoviji - Protokol o Prevlaci sa SRJ.

Hrvatski ministar vanjskih poslova upoznao je također članove Stalnog vijeća OESS-a s napretkom koji Hrvatska ostvaruje u vezi povratka izbjeglica, istaknuvši da se u posljednje dvije i pol godine kućama vratilo oko 68 tisuća hrvatskih građana od čega 38 tisuća Srba. ´Hrvatska Vlada ulaže značajne napore na ubrzavanju procesa povratka imovine´, rekao je Picula dodajući da je Vlada za iduću godinu u tu svrhu izdvojila 120 milijuna eura.

Picula je upoznao Stalno vijeće i s dinamikom donošenja Ustavnog zakona o pravima manjina, istaknuvši da je postignut konsenzus između parlamentarne većine, opozicijskih stranaka i predstavnika nacionalnih manjina, te da će Zakon u petak naći na usvajanju pred Saborom. ´Ustavni zakon štiti i jača već postojeća prava nacionalnih manjina´, ustvrdio je Picula.

Ministar vanjskih poslova ponovio je opredijeljenost hrvatske Vlade za punu suradnju s Haškim sudom, objasnivši da su u slučaju generala Janka Bobetka korištena pravna sredstva koja su, prema Pravilima Suda, stajala Vladi na raspolaganju. ´Čak i pod cijenu političkog rizika, moja Vlada ostaje čvrsta u svojoj opredijeljenosti za suradnju s ICTY-em´, naglasio je Picula.

On je također upoznao Stalno vijeće sa situacijom u vezi donošenja novog Zakona o HRT-u, ustvrdivši da je prijedlog koji je u parlamentarnoj proceduri usmjeren na jačanje HRT-a kao javnog medija.

Govoreći o dosadašnjoj suradnji Hrvatske s Misijom OESS-a Picula je rekao da su dvije strane do sada bili dobri partneri te da Hrvatska očekuje daljnju pomoć i savjete u postizanju svojih ciljeva. Stajalište hrvatske Vlade u pogledu mandata Misije OESS-a je da će osma godina prisustva Misije u Hrvatskoj biti odlučujuća, rekao je Picula. ´Stalni napredak i uspjesi hrvatske Vlade u ispunjavanju međunarodnih obveza - posebice od 2000. - potaknut će produbljenu raspravu o tom mandatu prema kraju iduće godine´, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara