Beograd: Reakcije na izbore u Hrvatskoj

Beograd: Reakcije na izbore u Hrvatskoj
SVI elektronski mediji u u Srbiji su u ponedjeljak opširno izvještavali o rezultatima parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, ističući da je pobjedu odnijela Hrvatska demokratska zajednica.

Ministar vanjskih poslova SCG Goran Svilanović izrazio uvjerenje da će i nakon izbora obje zemlje nastaviti unapređenje međusobnih odnosa.

"Siguran sam da će i nova vlada koja bude formirana u Hrvatskoj nakon izbora biti dužna dalje unapređivati odnose sa SCG, isto kao što će to biti dužnost nove vlade koju će Srbija dobiti nakon izbora 28. prosinca", kazao je Svilanović, precizirajući u intervjuu agenciji Beta da je uvjeren da će i Zagreb i Beograd dobiti "vlade koje će, bez obzira na svoju političku boju, biti u stanju komunicirati i rješavati probleme koji su još otvoreni u bilateralnim odnosima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo tako doživljavam političku scenu i odluke građana Hrvatske. Mislim da bi i svi u Hrvatskoj tako morali prihvatiti izbore koji će se održati u Srbiji za nekoliko tjedana", kazao je Svilanović, ističući da "nema govora o tome da se vratimo korak ili dva unazad kad su u pitanju odnosi SCG prema susjedima i odnosi susjeda prema SCG". Svilanović je izrazio i očekivanje da će vizni režim s Republikom Hrvatskom ostati nepromijenjen i nakon Nove godine, do kada je Vlada Hrvatske ukinula vize za građane SCG.

Beogradski Radio i Televizija B92 danas su objavili izjavu Vojislava Stanimirovića, predsjednika SDSS-a i budućeg saborskog zastupnika da će najvjerojatnije dati podršku pobjedničkom HDZ-u, jer su "dvije suprotstavljene koalicije u Hrvatskoj identične kad su posrijedi srpski interesi, ali bi podrška Srba u Hrvatskoj HDZ-u imala svojih prednosti".

Radio-televizija Srbije je u večerašnjem središnjem Dnevniku potvrdila tu informaciju, pozivajući se na današnju Stanimirovićevu izjavu da će ta podrška morati zauzvrat značiti povrat srpske imovine u Hrvatskoj, njezinu obnovu, te omogućavanje povratka Srba izbjeglih iz Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara