Beograđani i danas marširali protiv Vučića, vlast najavila protuprosvjede

Beograđani i danas marširali protiv Vučića, vlast najavila protuprosvjede
Foto: 1 od 5 miliona/Twitter

I OVE subote na ulicama Beograda održan je 17. prosvjed nezadovoljnih građana pod nazivom 1 od 5 milijuna, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prosvjed je počeo ispred zgrade Filozofskog fakulteta, gdje su se okupljenima obratili povjesničar Čedomir Antić, glumac Branislav Lečić i jedan od organizatora Miodrag Simović.

Šetnja od Filozofskog fakulteta do zgrade RTS-a

Prosvjednici su potom i ovog puta otišli ispred zgrade Radio televizije Srbije gdje su zalijepili fotografiju predsjednika Aleksandra Vučića.

Naime, osim što traže ostavku predsjednika, prosvjednici su ljutiti zbog utjecaja vladajuće stranke na informativni program i načina na koji se prati njihov angažman. Stoga su prije dva tjedna upali u zgradu RTS-a tražeći uključenje u izravni program, zbog čega se umiješala policija i privela 18 osoba.

Prosvjednici održali "paralelni" dnevnik

Večeras su, pak, skandirali "RTS-SPS" i "Nije srpski šutjeti" te su upriličili i "Dnevnik slobodne Srbije" paralelno s emitiranjem središnje informativne emisije na RTS-u.

U "paralelnom" dnevniku okupljenima su se obratili predsjednik Udruge za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović i predsjednik Udruge sindikata umirovljenih vojnika Srbije Jovan Tamburić.

Prosvjednici traže ostavke i uspostavu pravne države

Podsjetimo, prosvjednici koji se okupljaju već više od četiri mjeseca traže ostavke predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić te ostavke vodećih ljudi na RTS-u. Osim toga, traže i uspostavu pravne države te oslobađanje pravosuđa i državnih institucija od direktnog utjecaja izvršne vlasti.

Prosvjedi su započeli početkom prosinca, a povod im je bio napad na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste njegove stranke. U međuvremenu, prosvjedi su se proširili diljem Srbije te se održavaju, između ostalog, u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kruševcu i Leskovcu.

Opozicija najavila veliki prosvjed 13. travnja

Opozicijski čelnici koji su se pridružili prosvjedima najavili su veliki prosvjed 13. travnja na kojem će, kako kažu, natjerati vlast da konkretnije reagira na njihove zahtjeve. Na tom događaju trebali bi se okupiti i građani iz drugih dijelova Srbije, odnosno pedesetak gradova u kojima se također prosvjeduje protiv sadašnje vlasti.

Premda se opozicija udružena u Savezu za Srbiju, koji okuplja stranke od ekstremne desnice do radikalne ljevice, nije izjasnila kako točno misli natjerati vlast na reakciju, iz redova vladajućih poručuju da ne prihvaćaju nikakve ultimatume. 

Vlast organizira protuprosvjede

Premijerka Ana Brnabić poručila je kako neće dati ostavku, a vlast je na zahtjeve odgovorila najavom dvaju protuprosvjeda koji će se održati 12. i 19. travnja u Novom Sadu i Beogradu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara