Beogradski aerodrom raskinuo ugovor sa JAT--om zbiog duga od osam milijuna eura

Beogradski aerodrom raskinuo ugovor sa JAT--om zbiog duga od osam milijuna eura

Tekst: S.C.H.
Foto: JAT

BEOGRADSKI aerodrom "Nikola Tesla" raskinuo je ugovor sa srpskim zračnim prijevoznikom JAT zbog duga većeg od osam milijuna eura, objavio je danas srpski Press.

Upravni odbor zračne luke "Nikola Tesla" tvrdi da je JAT od svojih putnika uredno naplaćivao aerodromske takse koje prosječno iznose oko 17 eura po putniku, no da novac nije prosljeđivao na račun aerodroma, zbog čega se u zadnjih pet mjeseci dug popeo na 8,5 milijuna eura, što je utjecalo na smanjenje vrijednosti same zračne luke.

Aerodrom je stoga JAT-u postavio ultimatum da do 18. travnja, kada po ugovoru ističe otkazni rok, podmiri svoja dugovanja, a ukoliko to ne učini aerodrom će početi sam naplaćivati aerodromsku taksu neovisno o JAT-u.

To drugim riječima znači da će putnici, kojima je trošak aerodromske takse do sada bio obračunavan u cijenu karte, od toga dana morati posebno stati u red na aerodromskoj blagajni kako bi podmirili troškove takse, a što će im, kako navodi Press, stvoriti dodatnu neugodnost i nezadovoljstvo zbog utrošenog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnici svih ostalih aviokompanija koje koriste usluge beogradske zračne luke neće biti izloženi ovoj neugodnosti, jer druge kompanije uredno podmiruju svoje obveze, objavile su aerodromske vlasti.

Dugovanje JAT-a ruši vrijednost Aerodroma

O raskidu ugovora zračne luke "Nikola Tesla" sa JAT-om upoznata je i srpska vlada kao osnivač i vlasnik JAT-a, ali i aerodroma.

Glavni razlog zbog kojeg aerodrom inzistira na podmirenju duga, navodi Press, leži u činjenici da će beogradska zračna luka građanima Srbije uskoro podijeliti besplatne dionice ovog javnog poduzeća.

"Aerodrom čeka procjenu vrijednosti zbog privatizacije, jer će 15 posto dionica biti podijeljeno svim građanima Srbije, tri posto zaposlenima na Aerodromu, dok će 15 posto dionica biti ponuđeno na tržištu. Ukoliko JAT ne podmiri dug, odnosno ako nastavi svojim putnicima naplaćivati takse koje ne želi proslijediti Aerodromu, vrijednost ovog javnog poduzeća bit će značajno manja, čime bi i svi građani bili oštećeni" potvrdio je neimenovani izvor Pressu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara