Bez objašnjenja: Otkazana sutrašnja sjednica Vlade, ne zna se ni kada će biti sljedeća

Bez objašnjenja: Otkazana sutrašnja sjednica Vlade, ne zna se ni kada će biti sljedeća

Foto: FAH

OTKAZANA je sutrašnja sjednica Vlade, potvrđeno je Indexu.

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade za Index su kazali da ne znaju ni kada se trebala održati. "Ne znamo ni kada je sjednica trebala biti ni kada će se održati", kazali su nam u uredu za odnose s javnošću.

Podsjetimo, danas se u Vladi sastao uži kabinet, na kojem su uz premijera Tihomira Oreškovića i potpredsjednika Bože Petrova bili i HDZ-ovi i Mostovi ministri. Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nije se pojavio.

Zasad nije poznato zašto je otkazana sjednica.

Što dalje?

Prema Poslovniku, sjednice Vlade saziva premijer koji predlaže dnevni red, predsjeda sjednicama, te potpisuje akte koje ona donosi. Također, Poslovnik propisuje da pisani poziv za sjednicu Vlade s prijedlogom dnevnog reda i materijalima koji sadrže stajališta i prijedloge, glavni tajnik Vlade upućuje članovima Vlade 24 sata prije održavanja sjednice.

Vlada je trebala održati sjednicu uoči saborske rasprave o opozivu premijera Tihomira Oreškovića, koji je HDZ zatražio 8. lipnja. Za očitovanje o prijedlogu opoziva Vlada je imala osam dana, dakle do četvrtka, no ne očituje li se do tog roka, Sabor će i bez toga moći raspravljati i glasovati o opozivu.

Hoće li se Vlada uopće očitovati o prijedlogu HDZ-a ovisit će očito o volji premijera Oreškovića. Prilikom utvrđivanja dnevnog reda i drugi članovi Vlade mogu predložiti izmjene dnevnog reda, no da bi se to učinilo, nužno je da premijer sazove sjednicu.

Prihvati li Sabor prijedlog HDZ-a, koji premijera optužuje da se, umjesto gospodarstvom, bavio kadroviranjem u represivnom aparatu te da je politizirao SOA-u, što je, po njihovu mišljenju, uvod u "pokušaj uspostave kancelarske diktature uz pomoć represivnog sustava", zajedno s premijerom past će i Vlada.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara