BiH i međunarodne organizacije ne mogu se dogovoriti oko novog kampa za migrante

BiH i međunarodne organizacije ne mogu se dogovoriti oko novog kampa za migrante
Ilustracija: EPA

MINISTARSTVO sigurnosti Bosne i Hercegovine traži rješenje za smještaj ilegalnih migranata, no problem je što nema dogovora između vlasti BiH i međunarodnih organizacije koje bi takve kampove trebale financirati,  priopćilo je u petak ministarstvo nakon poziva da se hitno zatvori prenatrpani i neprimjereni kamp Vučjak kod Bihaća.

Nema dogovora oko lokacije

"Na žalost lokacije koje su do sada predlagane predstavnici Europske unije ocijenili su neprihvatljivima i odbili ih financirati navodeći kao razlog uvjete na terenu ili to što je zemljište u privatnom vlasništvu", navodi ministarstvo.

Čim bude ponuđena adekvatna lokacija, Ministarstvo sigurnosti BiH će se koordinirati s partnerskim organizacijama i osigurati smještaj u novom prihvatnom centru za osobe "koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante", navodi se. 

Dodaje da je bila planirana izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolici Sarajeva kako bi se područje Unsko-sanske županije dodatno rasteretilo od pritiska migranata.

U Unsko-sanskoj županiji sad je oko 6.000 ilegalnih migranata u četiri kampa

U Unsko-sanskoj županiji sada je oko šest tisuća ilegalnih migranata u tri kampa na području Bihaća te u jednom kod Velike Kladuše.

Nekoliko stotina migranata smješteno je u bivšoj vojarni Ušivak, dvadesetak kilomatara udaljenoj od Sarajeva, koja je posebno prilagođena za sadašnju namjenu.

Ministarstvo sigurnosti BiH: "BiH ne želi postati hot-spot za migrante"

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ipak su upozorili da nije rješenje u otvaranju novih smještajnih kapaciteta, nego u jačanju zaštite granice sa Srbijom i Crnnom Gorom kako bi se priječio ulazak migranata u zemlju jer se ne smije dopustiti njihov masovni dolazak.

"BiH ne želi postati hot-spot za migrante čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje Europske unije", istaknuli su u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara