BiH: Još 18 imena na "crnoj listi" Europske unije

EUROPSKA unija stavit će još 18 imena na popis osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno izdavanje viza zbog odgovornosti za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, objavio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

Glasnogovornica povjerenika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, Christina Galack, izjavila je za ovaj list kako će odluku o novima imenima na "crnoj listi" Vijeće Europske unije donijeti veoma brzo, možda već u ponedjeljak.

Ona nije željela govoriti o imenima, no sarajevski list tvrdi kako su ona sasvim izvjesna, jer je riječ o osobama protiv kojih su već podignute javne optužnice pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svi oni su srpske nacionalnosti, osim Miroslava Brale, koji je u Den Haag prebačen prošlog tjedna nakon dragovoljne predaje.

Riječ je o srbijanskim vojnim i policijskim generalima Vlastimiru Đorđeviću, Vladimiru Lazareviću, Sretenu Lukiću i Nebojši Pavkoviću, o bivšem dužnosniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću i bosanskom Hrvatu Miroslavu Brali, dok su ostali bivši pripadnici vojske i policije bosanskih Srba: Ljubomir Borovčanin, Goran Borovnica, Gojko Janković, Milan i Sredoje Lukić, Dragomir Milošević, Drago Nikolić, Vinko Pandurević, Vujadin Popović, Savo Todović, Dragan Zelenović i Stojan Župljanin.

Na popisu osoba optuženih za ratne zločine kojima je zbog toga zamrznuta sva imovina te blokirani bankovni računi i zabranjen ulazak na područje EU, osim u slučaju transfera za Den Haag, od ranije su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina.

Poduzimanje istih mjera zatraženo je i od vlasti Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara