BiH: Karadžićevoj stranci i dalje zabranjeno financiranje

FONDOVI kojima raspolaže Srpska demokratska stranka (SDS) u Bosni i Hercegovini ostat će blokirani, jer ona nije pružila uvjerljive dokaze o zakonitom poslovanju kao i o tome da ne pomaže osobe osumnjičene za ratne zločine, izjavio je u četvrtak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

On je novinarima kazao kako su revizori iz njegova ureda (OHR) pregledali izvješće o financijskom poslovanju što ga je rukovodstvo SDS-a dostavilo 19. travnja na zahtjev međunarodne zajednice te da su u tom dokumentu pronađene brojne "šupljine" koje nisu otklonile ranije dvojbe.

Temeljna sumnja bila je da SDS na prikriven način nastavlja prelijevati novac iz javnih fondova, na koje kao parlamentarna stranka ima pravo, za potrebe zaštite ratnih zločinaca a prije svega njezina utemeljitelja Radovana Karadžića.

"To izvješće ne daje cjelovitu sliku o SDS-ovim financijama", kazao je Ashdown pojasnivši kako ta stranka veći dio svojih financijskih transakcija obavlja preko područnih ureda čije je poslovanje veoma teško provjeriti u cjelosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ashdown je kazao kako i dalje postoje naznake da je SDS financirao nedopuštene aktivnosti i kriminalne organizacije, a kao primjer za to naveo je donaciju Ravnogorskom četničkom pokretu. Taj je pokret, iako legalan u BiH, poznat po svojim ultranacionalističkim stajalištima, zbog čega ga je američke vlada stavila na svoju "crnu listu" terorističkih organizacija.

Visoki predstavnik za BiH upozorio je kako je Ravnogorski pokret poznat po svojim vezama s kriminalcima i optuženima za ratne zločine pa nije isključeno da je on novac SDS-a prosljeđivao upravo takvim pojedincima.

Zbog brojnih nejasnoća u financijskom izvješću SDS-a, Ured posebnog revizora koji djeluje pri misiji OESS-a u BiH dobio je zadaću temeljito ispitati poslovanje ove stranke.

Ashdown je kazao kako za sada ne kani kažnjavati nikoga od dužnosnika SDS-a, no nije isključio takvu mogućnost potvrde li rezultati revizije sumnje da ta stranka i dalje financira Radovana Karadžića ili druge osumnjičenike i kriminalce.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara