BiH optužuje Hrvatsku da naoružava islamiste. Javila se Kolinda

BiH optužuje Hrvatsku da naoružava islamiste. Javila se Kolinda
Fotografija je ilustrativnog karaktera i ne prikazuje islamiste iz BiH Foto: Matija Habljak/PIXSELL, Twitter

JUTROS je buknula velika afera. Cijelu je priču pokrenuo BiH ministar Dragan Mektić. On otvoreno spominje Kolindu i hrvatske obavještajne službe te ih optužuje da su naoružavali islamiste.

>> Ministar BiH tvrdi da hrvatski obavještajci naoružavaju islamiste u BiH

Mektić je u srijedu ustvrdio da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju, čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine selefija - radikalnih islamista, kako bi se opravdale ranije izjave predsjednice Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ekstremista u BiH, koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Tijek događaja i reakcije tijekom cijelog dana pratite na Indexu

18:05 Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je u četvrtak kako će od sigurnosno-obavještajnih agencija u toj zemlji biti zatražena temeljita provjera medijskih tvrdnji o tome da su hrvatski obavještajci navodno pokušali prikazati BiH kao regionalnu bazu terorista te je upozorio kako će u slučaju da se ti navodi dokažu smjesta biti poduzete odgovarajuće mjere a istodobno je predsjedniku hrvatske vlade Andreju Plenkoviću predbacio "neostatak kućnog odgoja" zbog njegova sudjelovanja na skupu u Neumu na kojemu se raspravljalo o mogućnostima izmjene ustavnog ustroja BiH.

Reagirajući na medijske navode o tome da su hrvatski obavještajci navodno regrutirali pripadnike selefijskog pokreta kako bi podmetali oružje u islamske vjerske objekte što bi poslužilo kao dokaz tvrdnjama da je BiH uporište velikog broja radikalnih islamista te kako su u to bili uključeni i hrvatski diplomati poput generalnog konzula u Tuzli Ivana Bandića, Komšić je izjavio kako jedino loše informirane osobe mogu pomisliti da se u današnjem svijetu diplomate bave jedino razvojem i unaprjeđenjem diplomatskih odnosa.

Istaknuo je kako pri tom ipak mora biti jasno povučena "crvena crta" odnosno kako mora biti jasno što je dopušteno a što ne.

"I u tim aktivnostima postoji precizno povučena crvena crta koja se ne smije prelaziti. Ni današnje pojavljivanje Andreja Plenkovića, predsjednika vlade Republike Hrvatske u Neumu, gdje se organizira tzv. političko-znanstveni skup o temi izmjena ustava Bosne i Hercegovine još uvijek nije prelazak te crvene crte iako demonstrira veliki nedostatak kućnog odgoja", izjavio je Komšić, ne pojasnivši dodatno svoje tvrdnje.

Komentirajući samu navodnu aferu o fingiranom naoružavanju radikalnih islamista u BiH u organizaciji hrvatske obavještajne mreže Komšić je kazao kako će to temeljito ispitati policijske agencije i obavještajna služba BiH.

"Ako se ti navodi potvrde kao osnovani BiH će bez oklijevanja poduzeti mjere koje su predviđene u takvim situacijama", naveo je Komšić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima iz njegova ureda.

16:40 Aferu je komentirala i Dalija Orešković.

16:10 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najavio je u četvrtak kao će u državnom vrhu BiH inzistirati da se do kraja razjasne tvrdnje po kojima su hrvatski obavještajci provodili operaciju tajnog naoružavanja radikalnih islamista u BiH, a istodobno su neke od osoba čija su se imena pojavila u medijima u BiH, uz insinuiranje kako su umiješani u te nezakonitosti, odlučno odbacili takve optužbe te najavili poduzimanje pravnih koraka kako bi zaštitili svoj osobni integriret.

"Ako bude to o čemu su pisali mediji, onda je to vrlo teška stvar i tražit će reakciju BiH", izjavio je Džaferović tijekom dana za bosanskohercegovačke medije u Bakuu, gdje je sudjelovao na jednoj konferenciji.

Dodao je kako su i ranije iz Hrvatske stizale izjave u kojima se "izmišljalo opasnosti" koje dolaze iz BiH, pri čemu je aludirao na tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o terorističkim prijetnjama.

"Hrvatska se prema BiH mora odnositi s uvažavanjem i poštovanjem, kao što se i BiH odnosi prema Hrvatskoj", kazao je Džaferović.

15:40 O aferi se oglasila i Kolinda. Kaže da su sve to zlonamjerne konstrukcije. OPŠIRNIJE...

15:05 Javilo se i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kategorično odbacuje izjave i tvrdnje ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića o navodnim „tajnim operacijama hrvatskih obavještajaca s ciljem pokazivanja da u Bosni i Hercegovini djeluju naoružane skupine radikalnih islamista – salafista“ kao i o navodnoj umiješanosti generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića u takvo djelovanje.

Navedene, u cijelosti neosnovane i krajnje tendenciozne tvrdnje očito imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu suradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao dvije susjedne i prijateljske države.

Republika Hrvatska, kao članica UN, EU, NATO i VE ostaje u potpunosti opredijeljena na aktivno djelovanje na planu suzbijanja terorizma te će po ovom pitanju nastaviti surađivati sa susjednim državama i međunarodnim partnerima", stoji u priopćenju.

14:30 Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić oglasio se nakon priče da je bio upleten u tajnu akciju hrvatskih diplomata i obavještajaca o navodnom naoružanju selefija u BiH.

"Budući da su u javnosti plasirane gnusne laži putem teksta na portalu zurnal.info, a što je prenio veliki broj medija želim istaći da je to proizvod konstrukcija paraobavještajnog podzemlja, a koje imaju za cilj kompromitaciju mene kao zamjenika ministra sigurnosti BiH", kazao je Krešić za Klix.ba.

14:10 Javila se i SOA. Opširnije

13:30 Ako se potvrdi priča bosanskohercegovačkog portala Žurnal o tome da su hrvatske obavještajne agencije provodile tajnu false flag operaciju u BiH, u kojoj su im na meti bili radikalni islamisti, to sigurno neće biti dobre vijesti za hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Opširnije

13:00 Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević je ocijenio "izrazito ozbiljnima" tvrdnje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

"Ako je u pitanju nešto istinito, to znači da je Hrvatska zapravo poticala terorizam na području druge države i time narušila njen suverenitet. U slučaju da je netočno, brine me zašto visoki dužnosnik druge države iznosi neistine ovoga tipa i ovakve kvalifikacije“, istaknuo je Glavašević.

Osim Glavaševića, optužbe su komentirali Orepić i Ostojić. Opširnije

12:00 Plenković je još ranije kazao kako je sve to jedna besmislica.

"Moram priznati da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaciji. Hrvatska se bori protiv terorizma i mi surađujemo sa svojim partnerima u tome. Mi Bosnu i Hercegovinu doživljavamo kao svog partnera u borbi protiv terorizma. To je jedna besmislica koju u potpunosti odbacujem. Borba protiv terorizma traje i koliko znam SOA je tražila objašnjenje od BIH. Još veća besmislica je spominjanje hrvatskih diplomatskih predstavnika u tom kontekstu, oni se time ne bave", rekao je Plenković.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara