Ministar BiH tvrdi da hrvatski obavještajci naoružavaju islamiste u BiH

Ministar BiH tvrdi da hrvatski obavještajci naoružavaju islamiste u BiH
Foto: Arhiva

MINISTAR sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ustvrdio je u srijedu kako su "hrvatski obavještajci" bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije. 

Zbog svega izravno prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli

Mektić je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

"Unazad nekoliko godina smo zadokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj osoba koje su pokušale iskombinirati jednu obavještajnu operaciju vezano za naoružavanje selefija ovdje", izjavio je Mektić kako ga navodi sarajevski portal Faktor.

Mektić je ovu izjavu dao nakon što je portal Žurnal ranije tijekom dana objavio zamršenu priču u kojoj opisuje kako su hrvatski obavještajci pod prijetnjama navodili neke državljane BiH da u mesdžide (islamske bogomolje) u toj zemlji donose oružje, što bi potom bilo prijavljeno policiji, a takve priče bi poslužile kao potpora tvrdnjama o opasnostima od radikalnih islamista.

Umiješan još jedan HDZ-ovac

Žurnal je ustvrdio kako je u takvu navodnu operaciju, uz konzula Bandića, bio umiješan i zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kadar HDZ-a BiH te pritom podsjećaju na njegove opetovane izjave o brojnim zajednicama radikalnih islamista u BiH koje okupljaju na tisuće članova.

Novinar Đaković je pak opisan kao osoba koja je pritom bila svojevrsna veza s vlastima RS-a kojima je također stalo do toga da eksploatiraju teze o opasnosti od radikalnih islamista u BiH, a njegova povezanost s konzulom Bandićem argumentirana je konstatacijom kako se on pod nejasnim okolnostima koristio službenim vozilom hrvatskog konzulata u Tuzli s diplomatskim pločicama.

Đaković je navodno bio taj koji je posredovao da osobe koje bi vrbovali hrvatski obavještajci na teritoriju RS-a preuzmu pakete s oružjem. 

Bh. ministar tvrdi da je cilj bio "brutalno diskreditirati BiH"

Ministar Metkić je ustvrdio kako su to točni navodi.

"To smo pratili jedno duže vremensko razdoblje te prozreli tu namjeru. Spriječili smo da se ona realizira. Ovdje je bio uključen novinar Mato Đaković, koji je čak za obavljanje tih poslova koristio diplomatsko vozilo Ivana Bandića", izjavio je ministar sigurnosti BiH dodajući kako je cilj cijele obavještajne operacije bio "brutalno diskreditirati BiH" i dokazati tvrdnje hrvatske predsjednice da je BiH zemlja u kojoj postoje teroristički logori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara