BiH strahuje od katastrofalnih poplava, službe spašavanja u pripravnosti

BiH strahuje od katastrofalnih poplava, službe spašavanja u pripravnosti
Foto: Klix.ba

SVE službe u Bosni i Hercegovini zadužene za zaštitu i spašavanje stavljene su danas u stanje pripravnosti zbog opasnosti od poplava koje bi tu zemlju mogle zahvatiti sljedećeg tjedna, kada se očekuju velike oborine, potvrdilo je tijekom dana Ministarstvo sigurnosti BiH.

"Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine zatražilo je punu pripravnost u slučaju da bude potrebe za angažiranjem dodatnih snaga za pružanje pomoći službama civilne zaštite. Obavijest je upućena i Ministarstvu obrane BiH ukoliko se ukaže potreba za angažiranje letjelica i pripadnika oružanih snaga BiH, kao i Centru za koordinaciju odgovora na izvanredne situacije Europske komisije, u slučaju potrebe za međunarodnu pomoć", stoji u priopćenju dostavljenom lokalnim medijima.

Agencija za vodno područje Save ranije tijekom dana je upozorila kako se od početka sljedećeg tjedna može očekivati povećanje vodostaja na većini rijeka, a posebice na Uni, Sani, Bosni te njihovim pritocima.

Vrh vodnih valova

"Vrh vodnih valova prognozira se u ponedjeljak, 13. svibnja za rijeku Unu te utorak, 14. svibnja za rijeke Sanu i Bosnu", naveli su iz ove agencije.

Agencija je pozvala na povećan oprez stanovništva i uprava tvrtki uz rijeke te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štetu ako dođe do izlijevanja vode iz korita.

U Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH tijekom dana je održan izvanredni sastanak na kojemu je zatražena pojačana razmjena informacija s drugim nadležnim institucijama u BiH, u cilju praćenja situacije na terenu i pripreme pravovremenog odgovora, kao i rad Operativno-komunikacijskog centra BiH 11, koji je pripravan u slučaju zahtjeva s terena izvršiti nužnu koordinaciju u slanju pomoći ugroženim područjima.

Meteorolozi su pojačane oborine prognozirali za BiH od 12. do 17. svibnja.

U svibnju 2014. godine BiH su pogodile katastrofalne poplave koje su posebice pogodile središnje i sjeverne dijelove zemlje pa vlasti strahuju od ponavljanja sličnog scenarija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara