BiH uvela jedinstvenu stopu PDV-a od 17 posto

BOSNA I HERCEGOVINA je započela 2006. uvodeći porez na dodanu vrijednost (PDV) s jedinstvenom stopom od 17 posto kojoj su se usprotivili oporba i socijalne kategorije građana dok vladajuće strukture tvrde da samo tako mogu spriječiti razgranatu sivu ekonomiju u zemlji i ojačati proračun.

Zajedničku zabrinutost ipak vlast dijeli s umirovljenicima, sindikatima i predstavnicima drugih socijalnih kategorija o tome kako zaustaviti rast cijena. I prije 1. siječnja poskupjeli su kruh i mlijeko koji nisu oslobođeni PDV-a.

Vlasti su objasnile da zbog komplicirane porezne reforme nisu na početku mogle uvesti više stopa PDV-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se ipak kako u BiH cijene proizvoda među kojima i osnovne životne namirnice neće poskupjeti za 17 posto koliko se zaračunava PDV.

Entitetske su vlade predvidjele novac za ublažavanje posljedica uvođenja PDV-a dok je državna vlada zaprijetila sankcijama trgovcima koji budu ostvarivali visoke marže.

Procjenjuje se da bi u prvoj godini primjene, PDV mogao donijeti dodatnih 500 milijuna maraka (oko 2 milijarde kuna) državnih prihoda. Za primjenu PDV-a uspostavljena je Uprava za neizravno oporezivanje BiH koja će sada, umjesto entitetskih uprava, prikupljati novac poreznih obveznika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara