Bild: AfD gubi potporu birača

Bild: AfD gubi potporu birača
Foto: EPA

DESNO populistička Alternativa za Njemačku (AfD) gubi podršku birača s vrijednostima najnižima u posljednjih godinu dana, javlja dnevnik Bild. 

„Da se sljedeće nedjelje održavaju izbori AfD bi biralo 13 posto ispitanih, što je najniža vrijednost u posljednjih godinu dana i 1,5 posto manje nego u ispitivanju prije tjedan dana“, javlja dnevnik Bild pozivajući se na rezultate Instituta Insa. 

Najpopularniji CDU/CSU

Analitičari procjenjuju da se lagani gubitak podrške birača može povezati s prošlotjednom odlukom Ureda za zaštitu ustavnog poretka koji je zaključio kako je AfD stranka koju se „potencijalno treba promatrati“ zbog tendencija protiv demokratskog uređenja Njemačke.

AfD je osnovan kao stranka protivnika eura, ali se u jeku izbjegličke krize profilirala zbog kritika izbjegličke politike Angele Merkel.

Najpopularnija stranka je Unija CDU/CSU s 31 posto, iza koje slijedi stranka Zeleni s 19,5 te socijaldemokrati s 13,5 posto.

Aktualna demokršćansko-socijaldemokratska koalicija Angele Merkel prema ovim ispitivanjima ne bi imala većinu u parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara