Osnovana nova njemačka desna stranka, koriste tajni simbol nacista

Osnovana nova njemačka desna stranka, koriste tajni simbol nacista
Foto: Facebook/Aufbruch der deutschen Patrioten

NJEMAČKI političar napustio je krajnju desnu njemačku političku opciju, Alternativu za Njemačku (AfD), kako bi osnovao novu stranku s logotipom koji su kao tajni znak koristili austrijski nacisti 1930-ih godina prošlog stoljeća, piše The Guardian.

Andre Poggenburg podnio je ostavku prošle godine na funkciji regionalnog voditelja AfD-a u istočnoj pokrajini Saska-Anhalt nakon što je Turke nazvao „vozačima deva“, a imigrante s dvojnim državljanstvom „skupinom beskućnika koju više ne žele“. Stranku je u potpunosti napustio ranije ovog tjedna, a o svom napuštanju obavijestio ju je putem maila.

Kažu da desničarski AfD ide previše ulijevo

U njemu je kritizirao AfD da se previše brine o tome kako će njemačka obavještajna služba početi nadzirati tu stranku. Odvojeno je novinama Welt rekao da se protivi "pomicanju ulijevo" u AfD-u, unutar kojeg se posljednjih nekoliko mjeseci provodi čišćenje od ekstremnih elemenata u pokušaju da se stranka predstavi kao umjerenija desna opcija.

Njegova nova stranka Aufbruch der deutschen Patrioten (Buđenje njemačkih domoljuba) koristit će cvjetove različka kao pozadinu njemačke zastave. Prije nego što je Anschluss iz 1938. doveo naciste na vlast u zemlji, mali plavi cvijet je kao tajni simbol upotrebljavala tada zabranjena stranka nacionalsocijalista u Austriji.

Poggenburg je za Welt izjavio kako ne želi da se njegova nova stranka na bilo koji način natječe s AfD-om te da namjerava "ostati unutar uspješne (političke) pozicije koju je AfD imao prije otprilike dvije godine i ne pristati na pomak u lijevo".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara