Bill Gates ulaže milijun dolara u razvoj laserskog sistema obrane - od komaraca

Ilustracija: intellectualventureslab.com

VEĆINA ljudi od komaraca se brani mrežama, sprejevima ili raznim uređajima čiji miris odbija ove male napasti. Ali uspješnost tih metoda daleko je od zagarantirane.

Stoga je Szabolcs Marka, profesor na američkom sveučilišta Columbia, odlučio razviti ultimativno sredstvo obrane od komaraca - laserski zid. Tvrdi da njegova metoda savršeno funkcionira. Njegov laserski obrambeni sistem projicira nevidljivu lasersku prepreku, kojom se može "ograditi" čitav krevet, soba, pa čak i kuća, piše Daily Mail.

Navodno komarci dođu do ovog svjetlosnog zida, ali se potom okrenu. "Insekti dolete do zida i onda se vrate natrag. Naprosto ga ne žele prijeći", kaže Marka koji priznaje da ne može znanstveno objasniti zašto je to slučaj. Bitno je da stvar funkcionira.

Gatesova zaklada posvećena borbi protiv malarije


Ideja je očito oduševila i Billa Gatesa, čija je zaklada još 2008. godine inicijalno sponzorirala Markin projekt sa 100.000 funti, a sad su mu odobrili još milijuna dolara za dodatan razvoj sistema.

Inače, zaklada Billa Gatesa jako je posvećena borbi protiv malarije, od koje godišnje umre oko milijun ljudi. Gates se nada kako bi ovaj sistem obrane mogao biti revolucionaran korak naprijed u suzbijanju malarije, jer bi se uz pomoć njega relativno jeftino mogla zaštiti velika područja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara