Birači u BiH na izborima bi opet glasali za velike nacionalne stranke

Birači u BiH na izborima bi opet glasali za velike nacionalne stranke

Foto: FAH

VODEĆE nacionalne stranke u Bosni i Hercegovini i dalje uživaju najveću popularnost među potencijalnim biračima, unatoč teškoj političkoj i gospodarskoj krizi koja vlada u toj zemlji u kojoj su na vlasti upravo te stranke, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja javnog mišljenja koje su četvrtak prenijeli lokalni mediji.

Agencija IPSOS specijalizirana za ovakva istraživanja ispitivanje je provela sredinom rujna terenskom metodom na uzorku od tisuću osoba starijih od 18 godina iz različitih dijelova BiH, objavio je portal Klix.

Najutjecajnije stranke

Rezultati pokazuju kako su pojedinačno najutjecajnije stranke među biračima bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), HDZ BiH te Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

SDA i HDZ BiH dio su vladajuće koalicije u Federaciji BiH i na razini države. SNSD u državnoj vlasti ne sudjeluje no čvrsto kontrolira Republiku Srpsku a ne krije ambicije da uđe i u vlast na razini BiH nakon izbora koji se očekuju u listopadu 2018.

U Federaciji BiH SDA je među opredijeljenim biračima i dalje na prvom mjestu s 31 posto potpore a slijedi HDZ BiH s 21 posto dok bi potporu vodećoj stranci ljevice SDP-u na izborima dalo 14 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga najutjecajnija stranka "lijevog bloka" je Demokratska fronta (DF) Željka Komšića s potporom od 11 posto.

Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića koji se biračima nudi kao alternativa za SDA u ovom trenutku može računati na glasove sedam posto birača.

Slab odaziv na izbore

U usporedbi sa sličnim istraživanjem provedenim 2016. uočljiv je pad rejtinga DF-a koji je tada imao potporu 18 posto ispitanika kao i rast utjecaja HDZ BiH koji je ranije imao potporu 16 posto biračkog tijela.

Dodikov SNSD čini se pak neprikosnovenim u RS-u jer bi tamo za tu stranku glasovalo čak 53 posto opredijeljenih birača dok glavni konkurent Srpska demokratska stranka (SDS) uživa potporu tek 22 posto birača .

No svi ti rezultati istaknuti su uz ogradu jer se tijekom istraživanja pokazalo kako je na izbore spremno izaći 44 posto ispitanika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara