Optužbe iz RS: "Scenarij rušenja parlamenta RS osmišljen je u Sarajevu"

Optužbe iz RS: "Scenarij rušenja parlamenta RS osmišljen je u Sarajevu"

Ilustracija: Hina

MINISTAR unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač optužio je čelnike oporbenih stranaka u tom bosanskohercegovačkom entitetu da pokušavaju nasilno svrgnuti vlast predvođenu Miloradom Dodikom po modelu "obojenih revolucija".

"Oporba je pokušala blokirati rad (entitetske) skupštine, zaustaviti njen rad što predstavlja rušenje Narodne skupštine. To se radi po matrici 'obojenih revolucija'", izjavio je Lukač kako ga citiraju mediji pod kontrolom Dodikove vlade.

Dugotrajni sukob

Lukač je ovo kazao nakon što su pripadnici policije zastupnicima iz oporbenih stranaka zapriječili ulazak u dvoranu u Banjoj Luci u kojoj je održavana sjednica entitetskog parlamenta.

Prije toga oporbeni su zastupnici fizički blokirali održavanje sjednice u glavnoj dvorani zgrade u kojoj je sjedište entitetskog parlamenta izražavajući tako nezadovoljstvo činjenicom da vladajuća većina odbija raspravu o izvješću glavnog revizora o stanju javnih financija u RS-u.

Time je eskalirao dugotrajni sukob vladajuće većine predvođene Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i oporbe predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS) koja čini blok pod nazivom "Savez za promjene".

Taj je Savez ujedno dio vladajuće većine na državnoj razini no vlast u RS-u čvrsto drži SNSD.

"Sve male i velike izdaje koje je do sada napravio Savez za promjene dječja su igra u odnosu na ono što su jučer napravili", izjavio je Lukač koji je zapravo ponovio reagiranje iz SNSD-a.

Scenarij rušenja parlametna RS osmišljen u Sarajevu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz te su stranke ustvrdili kako je scenarij rušenja parlamenta RS osmišljen "u dobro poznatom veleposlanstvu u Sarajevu" te kako iza toga stoji ekipa okupljena oko Georgea Sorosa "i njegovog referenta Hoyta Briana Yeea", zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika zaduženog za zapadni Balkan.

Lukač je dodatno zaprijetio kako "domoljubi" u RS sigurno neće dopustiti rušenje tijela entitetske vlasti.

Javni radio-televizijski servis RS (RTRS) također je pokrenuo propagandnu kampanju protiv oporbe pri čemu se inzistira na tezi kako se sada scenarij proveden u Makedoniji odnosno uspostava nove vlade pokušava primijeniti i u RS.

Iz veleposlanstva SAD-a u BiH na optužbe iz Banje Luke reagirali su konstatacijom kao je riječ o neshvatljivim, neutemeljenim i neodgovornim komentarima.

"Teorije urote kao što je ova samo služe da bi se odvratila pozornost s konkretnih problema u gospodarstvu, pravosuđu i politici s kojima se građani BiH sučeljavaju", prenijela je televizija N1.

Politička bijeda i laži

Iz SDS-a su ocijenili kako je SNSD ovakvim tvrdnjama pao na "najniži stupanj političke bijede i laži".

Ta stranka u priopćenju navodi kako je u RS na vlasti "posljednji autokratski režim na Balkanu" koji mora biti srušen, institucionalnim ili izvaninstitucionalnim putem.

"Na njemu (Dodiku) je da odluči. SDS je odlučio", najavili su iz najveće oporbene stranke ističući kako od svoje borbe neće odustati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara