Biskupi imaju sinodu o mladima, pričali o svećeničkoj pedofiliji

Biskupi imaju sinodu o mladima, pričali o svećeničkoj pedofiliji
Foto: EPA

O SKANDALIMA spolnog zlostavljanja koje su počinili pripadnici klera, ali i nužnosti slobodnijeg govora o spolnosti, u Vatikanu je otvoreno razgovarao manji broj biskupa, prvog dana rasprava na sinodi posvećenoj mladima.

"Ne trebamo braniti instituciju, nego prije svega moramo zaštititi djecu i mlade", istaknuo je pomoćni biskup Lyona mons. Emmanuel Gobillard u četvrtak ujutro pred nekih 350 sudionika sinode i pape Franje.

Priznali da pitanje pedofilije potresa Crkvu

"Sučeljeni s pitanjem pedofilije koje potresa Crkvu", mladi "od nas traže da Crkva bude siguran dom", istaknuo je prelat prvog dana rasprava na sinodi koja završava 28. listopada.

"Institucija je danas ponižena zbog sramotnih grijeha onih koji su počinili gnusne zločine i teškog grijeha šutnje neke naše braće", rekao je mons. Gobillard. Usto je ocijenio da iznošenje skandala u javnost "žrtvama pruža mogućnost obnove, a počiniteljima da odgovaraju za svoja djela".

Drugi prelat, čije ime nije objavljeno, obratio se izravno 34 mladih iz cijelog svijeta koji sudjeluju na sinodi, zatraživši od njih "oprost" za svećeničke zlouporabe, ali i za sve druge pogreške Crkve, rekla je jedna sudionica.

Žele razgovarati s mladima o spolnosti

Mons. Gobillard se u svom istupu zauzeo za izravniji govor s mladima o spolnosti. "Nemojmo se bojati spolnosti!" rekao je taj pedesetogodišnji vjerski čelnik koji je među mlađim biskupima na sinodi.

"Na početku rada sinode moramo podsjetiti koliko je važno da možemo slobodno govoriti o spolnosti, da se naši mladi i sjemeništarci mogu obučiti da bi mogli dobro podučavati", kazao je.

Francuski biskup se zauzeo za "konstruktivan" govor o spolnosti i o celibatu u školama, ali i u novicijatu, u sjemeništu i ustanovama za formaciju.

Mladi prečesto otkrivaju spolnost kroz "prizmu pornografije (koja ih gotovo sve odreda ranjava) ili neugodnu šutnju naraštaja koji nisu uvijek znali kako ponuditi kvalitetnu izobrazbu na tom polju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara