Sanader: Striedinger laže! Nije me vidio u Klagenfurtu!

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"WOLFGANG KULTERER mi je rekao da je Ivo Sanader obećao Hypo banci povlašten položaj na hrvatskom tržištu u zamjenu za proviziju od pet posto", izjavio je na Županijskom sudu u Zagrebu Guenther Striedinger, nekadašnji direktor odjela za inozemne poslove austrijskog Hypa i Kultererov blizak suradnik.

> Kronologija suđenja

Događaj na koji se Striedinger referira datira iz sredine devedesetih, kada je Ministarstvo vanjskih poslova s Hypo bankom dogovaralo kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava u svijetu. Sanaderova provizija je, prema Striedingerovim riječima, dogovorena na sastanku u četiri oka između Kulterera i Sanadera.

Striedinger je kasnije, u skladu s Kultererovim uputama, sastavio bilješku o tom sastanku, koju je tužiteljstvo priložilo kao dokaz. Takve provizije, naime, prema austrijskom zakonu nisu kazneno djelo, a Striedinger kaže i da su bile sasvim normalne. Slične provizije koje je Hypo banka tada isplaćivala osobama koje su im pomagale u pregovorima oko izdavanja kredita varirale su između jedan i pet posto, s tim da su najčešće bile oko dva ili tri posto.

Misterija Eugena Laxe

U dokumentu koji je Striedinger sastavio o uvjetima dogovora između Kulterera i Sanadera stoji i podatak da će funkciju posrednika između Sanadera i Hypo banke obavljati osoba po imenu Eugen Laxa. Dogovoreni iznos provizije, tvrdi Striedinger, Laxi je isplaćen u gotovini u nekoliko navrata. "Osobu koja se predstavljala kao Eugen Laxa vidio sam u Klagenfurtu, u sjedištu Hypo Leasinga, kada je dolazio po novac", kazao je Striedinger.

Misterioznog muškarca koji se predstavljao kao Laxa Striedinger nije mogao točno opisati. Kazao je samo da se radilo o osobi između 30 i 45 godina. Nije mogao znao reći niti je li svaki put dolazila ista osoba ili je bilo više različitih "Laxa". No, potvrdio je da osoba koja je dolazila u Klagenfurt po novac nije bio Ivo Sanader. Striedinger dodaje kako mu u cijeloj priči ništa nije bilo čudno, jer je isplatu vršio Kulterer osobno. "Pretpostavio sam da je Kulterer identificirao Laxu", objašnjava Striedinger.

Nije to bio jedini slučaj u kojem je Hypo banka surađivala s misterioznim Laxom. Istoj osobi je provizija isplaćena u još nekoliko slučajeva kreditiranja firmi s državnim jamstvom na hrvatskom i bosanskom tržištu. Sanaderova obrana predočila je dokument iz kojeg se vidi da je Laxa u kasnijem razdoblju kontaktirao Hypo banku sa zahtjevom da mu se provizija ubuduće isplaćuje preko irske firme Bishopsdale. Striedinger je potvrdio autentičnost tog dokumenta. Svakako treba napomenuti i da, prema Striedingerovu svjedočenju, Laxa koji je uzimao provizije od Hypa nije isti Laxa kojeg je Sanader navodno upoznao u Zagrebu. Taj "ugledni iseljenik" i navodni mason od "Laxe" koji je dolazio po provizije stariji je oko 40 godina.

Striedinger tvrdi da je vidio Sanadera u Klagenfurtu

Striedinger je rekao da je sudjelovao na nekoliko sastanaka predstavnika Hypo banke i hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. Na barem dva sastanka, kaže Striedinger, bio je prisutan i Mate Granić. Tom prigodom je Striedinger upoznao i Sanadera, iako osobno nije sudjelovao u pregovorima. Striedinger je kazao i da je Sanader bio glavni hrvatski pregovarač, te da je Kultereru bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alojz Mock preporučio da stupi u kontakt sa Sanaderom zbog njegovog izvrsnog znanja engleskog.

Međutim, vrlo je zanimljivo da Striedinger za vrijeme saslušanja u Klagenfurtu uopće nije spomenuo Sanadera kao pregovarača o uvjetima kredita između MVP-a i Hypa. Također, tek na sudu je Striedinger spomenuo da se, u vrijeme dok su trajali pregovori oko kredita, u Klagenfurtu susreo sa Sanaderom. Kaže da ga je vidio na parkiralištu nedaleko od ureda Hypo Leasinga, o čemu je prošli tjedan svjedočio i Drago Vidaković.

Na primjedbu Sanaderove obrane da je u razgovoru s istražiteljima rekao da se nije nikad u Austriji susreo sa Sanaderom, Striedinger odgovara: "Tada su me pitali samo jesam li ga ikad vidio u Hypo banci, a ne jesmo li se sreli u Klagenfurtu". Sanader je uložio prigovor na Striedingerov iskaz: "Ja u to vrijeme nisam bio u Klagenfurtu, tako da me nije nikako mogao vidjeti na parkiralištu. Također, tvrdim da ga nisu pitali je li me susreo u banci, nego jesmo li se ikad sreli u Klagenfurtu".

Prodanović: Striedinger je potvrdio neke naše tvrdnje

S obzirom da je Striedinger izjavio i da je Sanader, kada ga je susreo, bio u društvu žene koju mu je predstavio kao svoju suprugu, čak su i novinari primijetili da su vrlo zanimljive podudarnosti između Striedingerovog i prošlotjednog Vidakovićevog iskaza. "O tome ćemo govoriti u završnoj riječi", kazao je Čedo Prodanović, te dodao kako odvjetnici zapravo i nisu u potpunosti nezadovoljni iskazom bivšeg direktora u Hypu.

"Striedinger je potvrdio neke od naših tvrdnji. Potvrdio je da je postojala osoba koja se predstavljala kao Eugen Laxa, sasvim je nebitno je li to bio pravi Laxa ili ne, i da je ta osoba uzimala provizije od Hypo banke", rekao je Prodanović dodavši da kako proces odmiče postaje jasno da "pada pozlata s nekih stvari koje su pojedini mediji predstavljali kao neupitne činjenice".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara