Bivša žena ubojice iz Lošinja: Izričito sam rekla da je opasan, nisu me slušali

Bivša žena ubojice iz Lošinja: Izričito sam rekla da je opasan, nisu me slušali
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

ČETRDESETJEDNOGODIŠNJEM Branku Rafajcu, osumnjičenom za ubojstvo tinejdžerice u Malom Lošinju, jučer je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Istražni mu je zatvor određen nakon što je ispitan u Državnom odvjetništvu u Rijeci, i to zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, opasnosti od utjecaja na svjedoke te zbog neometanog odvijanja postupka jer se radi o kaznenom djelu za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti počinjenja djela osobito teške.

Na ispitivanju se nije branio šutnjom, nego je aktivno sat vremena iznosio obranu tvrdeći da nije kriv. Njegov odvjetnik Goran Crnković izjavio je novinarima da je osumnjičeni Rafajac u Županijskom državnom odvjetništvu iznosio obranu, unatoč odvjetnikovom savjetu da se brani šutnjom.

Osječanin koji na Lošinju živi već gotovo osam godina prijavljivan je zbog obiteljskog nasilja, posjedovanja droge i remećenja javnog reda i mira. Pretprošle godine bio je hospitaliziran u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu.

O toj hospitalizaciji, ali i o tome kako je dugo vremena upozoravala institucije da nešto poduzmu, progovorila je njegova bivša supruga. 

"Meni je samo žao tog djeteta. I ljuta sam na sve"

"Meni je samo žao tog djeteta. I ljuta sam na sve, jer se sve moglo spriječiti. Nažalost nije, a sada je kasno za sve. Ovo je nešto što ne bih poželjela nikome nikada. Moralo se spriječiti. Svi smo zakazali, svi mi, ljudi u institucijama pogotovo. Oni jako dobro znaju što se trebalo napraviti. Pitam se hoće li nakon svega ovoga moći živjeti i imati na duši dijete koje nije ništa krivo", ispričala je žena za Jutarnji list. Kaže kako je s Rafajcem 15 godina živjela u izvanbračnoj zajednici.

Do prije dvije godine Branko je bio, kaže, normalna osoba, a onda se, objašnjava, nešto u njemu promijenilo. 

"Osim što sam užasnuta, najviše mi je žao tog djeteta koje je stradalo ni krivo ni dužno, a to sam mogla i trebala biti ja, on je mene tražio, to je jasno", ispričala je kroz suze.

Bio na psihijatrijskom liječenju pa se vratio na staro

Njen nevjenčani suprug u studenom 2018. završio je na psihijatrijskom liječenju na Rabu. Neko vrijeme je bio u redu, a onda se počeo ponašati isto. Kaže da je možda prestao piti tablete, a tada je, priča, počela obilaziti sve institucije i moliti za pomoć.

"Svima sam izričito navodila da je on opasnost i ugroza za sebe i za druge. Na policiji sam bila nekoliko puta. Oni su jako dobro upoznati sa svima, mogli su očekivati upravo ovako nešto, to je ono čega sam se najviše bojala da će se dogoditi. Ali, nisam mogla ni sanjati da će se dogoditi ovo", ispričala je. Kazala je da je nebrojeno puta bila na policiji, kod njegovog liječnika opće prakse, zvala je bolnicu na Rabu, hitnu. U međuvremenu je odselila od njega. 

"Svi su mi samo govorili da se maknem, izričito sam navela da je on ugroza za sebe i druge"

"Svi su mi samo govorili da se maknem od njega. I maknula sam se, ali problem se nije riješio. Zvala sam bolnicu na Rabu, jednom kada me Branko nazvao i pričao nepovezano zvala sam hitnu, ali nisu htjeli izaći na neviđeno, rekli su da ja prije odem u stan i provjerim, ali kako, nemam ključ, kako će reagirati? Krajem prosinca prošle godine predala sam dopis u Centar za socijalnu skrb. Njima sam izričito navela: 'On je ugroza za sebe i druge. Molim da poduzmete sve mjere kako bi se preventivno djelovalo da se nešto ne dogodi, da ispitate njegovo psihičko i opće zdravstveno stanje'", priča žena.

Kaže da su joj na policiji rekli da je njezina namjera smjestiti ga na psihijatriju samo kako bi ga se riješila, iako im je ona, navodi, pokušala objasniti da je njemu tamo mjesto jer je teško psihički bolestan i nije za živjeti vani.

"Ja sam svima pričala, nitko me nije slušao"

"Ja sam svima pričala, nitko me nije slušao, i od njega sam tražila da potraži pomoć, ni on me nije slušao. Nisam mu mogla tablete ugurati u usta. Kad je izašao iz bolnice, vodila sam brigu o svemu, vozila sam ga na kontrole na Rab, ali kad smo počeli raditi sezonu prošlo ljeto, sve je opet krenulo. Morao je biti pod nadzorom. Svi smo zakazali, cijelo društvo, ali kasno je, kasno", kroz plač je za Jutarnji list ispričala žena koja kaže da stradalu djevojčicu ni njenu obitelj nije poznavala. 

Branka Rafajca, čiji je i profil na Facebooku mogao dati naslutiti u kakvom je psihičkom stanju, sumnjiči se da je u petak ujutro prvo nožem nasrnuo na majku, a onda je nožem usmrtio njezinu 16-godišnju kćer koja ju je pokušala zaštititi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara