Bivši čelnik Worldcom-a dobio 25 godina zatvora za prijevaru

BIVŠI čelnik tvrtke WorldCom Bernard Ebbers osuđen je u srijedu na 25 godina zatvora za svoju ulogu u najvećoj korporacijskoj prijevari u američkoj povijesti.

Ebbers je osuđen za računovodstvenu prijevaru od 11 milijardi dolara u WorldComu koji je prije tri godine bankrotirao pri čemu su dioničari i uposlenici izgubili milijarde dolara.

Kazna koju je izrekla savezna sutkinja Barbara Jones u New Yorku najveća je do sada koju je dobio neki američki direktor za poslovni kriminal i praktički znači doživotni zatvor za 63-godišnjeg Ebbersa koji je postao simbol korporacijskih skandala u Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ebbers je dao ostavku na mjesto direktora tadašnjeg telekomunikacijskog diva WorldComa 2002. nešto prije nego što su otkrivene računovodstvene nepravilnosti teške 11 milijardi dolara.

WorldCom, jedna od najvećih telekomunikacijskih tvrtki u Sjedinjenim Državama, je toga ljeta doživio slom u najvećem bankrotu u američkoj povijesti.

Težina izrečene kazne odražava napore u Sjedinjenim Državama da se stane u kraj korporacijskom kriminalu "bijelih ovratnika" nakon skandala u energetskoj tvrtki Enron, kablovskoj televiziji Adelphia, WorldComu i drugim tvrtkama koji su uzdrmali financijska tržišta u Americi i potaknuli zakonodavne mjere koji će spriječiti takve zloporabe.

Tri direktora Enrona, koji je propao krajem 2001., naći će se pred sudom u Houstonu u Teksasu u siječnju sljedeće godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara