Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak na sudu zbog Buljubašića: Nisam kriv

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak na sudu zbog Buljubašića: Nisam kriv

Tekst: I.Ć. / M.M. / J.C.
Foto: Arhiva

IVAN MRAVAK dojučerašnji predsjednik Uprave HEP-a, danas se, zajedno s četvoricom prvih ljude te tvrtke i to Željkom Dorčićem, Antunom Crnićem, Mladenom Beljom i Aleksandrom Bernikom, pojavio pred istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu kako bi očitovao o slučaju Buljubašić.

Mravak je na sudu demantirao da je Radi Buljubašiću osigurao posao u HEP-u i omogućio mu da četiri godine prima plaću, iako ništa nije radio, kao i da mu je prodao stan po povlaštenoj cijeni. Svi ostali osumnjičenici su se pred sudom branili šutnjom, a Mladen Beljo će biti ispitan u studenom nakon čega će istražna sutkinja odlučiti postoje li osnove za pokretanje istrage.

Županijsko državno odvjetništvo je također zatražilo da se sva Buljubašićeva imovina zamrzne do okončanja kaznenog postupka.

Primao plaću, kupio stan...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, istraga slučaju Rade Buljubašića, zaposlenika HEP-a koji je u tu državnu firmu doveden po HDZ-ovoj stranačkoj liniji i primao plaću iako nije ništa radio, otkrila je kako je državni proračun na ovaj način oštećen za 671.159,56 kuna. Optuženi su predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak, direktor proizvodnje Željko Dorić, direktor agencije za kadrovske i pravne poslove Antun Crnić, direktor pogona elektra-toplana Zagreb Mladen Beljo i rukovoditelj službe pripreme i održavanja Aleksandar Bernik.

Četiri osumnjičena Buljubašića su zaposlili u svibnju 2006. godine, te ga na radnom mjestu držali do kolovoza ove godine. Tijekom tog razdoblja su mu "zajednički i dogovorno pribavili znatnu nepripadnu korist u vidu zapošljavanja i isplate plaće, bez stvarnog rada. Isto tako petorka iz HEP-a tereti se da su s Buljubašićem zaključili ugovor o najmu stana, a koji su kasnije toj osobi prodali po povlaštenoj cijeni.

Vojnik stranke

Podsjetimo i kako je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo da se do okončanja kaznenog postupka "zamrzne" imovina koju je Buljubašić dobio od HEP-a.

Afera je "pukla" nakon što je Buljubašić sam u jednom intervjuu priznao da je zaposlen u HEP-u, ali na posao ne dolazi pretjerano često. "Nekad sam tamo, a nekad u središnjici HDZ-a", priznao je Buljubašić nakon čega se javnost digla na noge i pokrenuta je istraga protiv povratnika iz Australije koji je nakon toga izbačen iz HDZ-a jer je "naštetio ugledu stranke".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara