Bivši gradonačelnik od Sanadera za S. Brod traži udio u vlasništvu Holdinga Đuro Đaković

NAKON što je prošlog tjedna slučaj "Sunčani Hvar" riješen na zadovoljstvo (to će se tek vidjeti) lokalne zajednice na Hvaru, nije trebalo dugo pa da se potaknut tim primjerom javnosti obrati bivši gradonačelnik Slavonskog Broda Jozo Meter koji je danas javnost izvijestio da je od hrvatske Vlade zatražio četvrtinski udio u vlasništvu Holdinga Đuro Đaković.

Točnije, Meter od Vlade traži da gradu Slavonskom Brodu prepusti udio od 25 posto plus jedne dionicu vlasništva Holdinga, inače jedne od najjačih hrvatskih tvrtki koja svoje poslove uspješno dogovora i izvan hrvatskih granica.

U razgovoru za Index Meter kaže kako gradovi Hvar ili Opatija (Sunčani Hvar i Liburnija hoteli) po ničemu ne bi trebali biti u povlaštenijem statusu u odnosu na Slavonski Brod koji je tijekom Domovinskog rata dao ogroman doprinos obrani Hrvatske.

Meter, nekadašnji veleposlanik Hrvatske u Australiji, navodi da je metalska industrija izuzetno važna za Slavonski Brod te da je preko tri i pol tisuće radnika zainteresirano za stabilnost Holdinga Đuro Đaković.

Dodaje kako bi upravo ispunjenje spomenutog zahtjeva o stjecanju 25-postotnog vlasništva u Holdingu, Slavonskom Brodu osiguralo prosperitet dok bi radnici Holdinga stekli dodatnu sigurnost za svoja radna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prihvaćamo da je Sunčani Hvar od posebne važnosti za Hvar, Liburnija hoteli za Opatiju, no posebna važnost Holdinga Đuro Đaković za Slavonski Brod je, uvjereni smo, i veća uzimajući u obzir ratna stradanja našeg grada. Stoga od premijera Sanadera i Vlade tražimo da gradu Slavonskom Brodu prepusti 25 posto plus jednu dionicu Holdinga, a radnicima i građanima Slavonskog Broda pravo na povlašteni upis dionica Holdinga. Slavonski Brod želi svoj gospodarski razvoj uzeti u svoje ruke" - stoji u priopćenju Meterovog ureda.

Republika Hrvatska trenutno nad Holdingom Đuro Đaković ima udio vlasništva od 65 posto, dok je ostatak tvrtke privatiziran odnosno manji postotak vlasništva je pripao pod vlasništvo raznih fondova.

Inače, Slavonski Brod trenutno nema gradonačelnika, a Meter, koji je gradom upravljao od 2001. do 2005. ne krije gradonačelničke ambicije na predstojećim lokalnim izborima. Kaže kako je i današnji zahtjev dio njegove predizborne kampanje u borbi za mjesto gradonačelnika, te zaključuje da mu cilj nije da se "grad igra poduzetnika" već što samostalnije vođenje slavonsko-brodskog gospodarskog razvoja.

I.K.
Foto: Đuro Đaković Holding

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara