Bivši ministar turizma Herak osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora

Bivši ministar turizma Herak osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora

SUDSKU vijeće Županijskog suda u Puli, pod predsjedanjem suca Serđa Ferenčića, danas je bivšeg ministra turizma Ivana Heraka zbog financijskih malverzacija nepravomoćno osudilo na četiri godine i šest mjeseci zatvora.

Suvlasniku poduzeća "Mini pam" iz Labina Đaniju Bažonu izrečena je uvjetna kazna od godine i četiri mjeseca zatvora, a direktoru zagrebačkog poduzeća "Zadom nova" Igoru Mlinaru uvjetna kazna zatvora u trajanju deset mjeseci.

Postupak protiv trećeg Herakova suradnika, bivšeg pomoćnika ministra turizma Antuna Golika, razdvojen je zbog njegove bolesti.

Budući da je Herak u pritvoru bio od siječnja 2000., kada je i uhićen, do 31. svibnja 2001., izrečena zatvorska kazna umanjuje mu se za to razdoblje, tako da bi Herak trebao biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od tri godine.

Bivši ministar proglašen je krivim jer je kao službena i odgovorna osoba iskoristio svoj položaj i ovlasti i time sebi i drugome pribavio znatnu imovinsku korist.

Utvrđeno je da je Herak novcem Ministarstva turizma, u iznosu od milijun kuna, koji je kolao preko turističkih poduzeća "Imperijal" s Raba, "Zlatni rat" s Bola na Braču te tvrtke "Mini pam" iz Labina, podmirio Riječkoj banci dug tvrtke "Midinvest" iz Poreča. Ta je tvrtka bila u vlasništvu njegove bivše supruge Danijele, a Herak joj je bio direktor. Na taj je način spasio svoju privatnu imovinu te imovinu supruge i još jednog jamca koji su jamčili za povrat tog kredita, stoji u presudi.

Komentirajući presudu, Ivan Herak novinarima je izjavio kako "od samog početka sudskog postupka nisu bili legalni uvjeti za održavanje rasprave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da su Bažon i Mlinar dobili uvjetne kazne jer su oni u cijelom procesu bili samo kolateralne žrtve mog sukoba sa županijskim državnim odvjetnikom Vlatkom Nuićem. Stalno se promicala činjenica da sam kao službena osoba počinio kazneno djelo, a državna revizija i sama je utvrdila da u svojstvu ministra nisam počinio nikakvo kazneno djelo", ustvrdio je Herak.

Ocijenio je kako je "cijeli proces bio nelegalan" te da je sudac Ferenčić "očito vodio postupak pod nečijim pritiskom i nalogom". Izvijestio je novinare da će se žaliti Vrhovnom sudu te kako je uvjeren u konačnu pobjedu.

Županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić u izjavi za novinare rekao je kako je državno odvjetništvo zadovoljno jer je optužnica u cijelosti prihvaćena u što su i vjerovali od samog početka jer su policija i državno odvjetništvo postupak proveli vrlo stručno i profesionalno.

"Same kazne za ovo djelo primjerene su imajući u vidu uloge svakog od optuženih", rekao je Nuić.

Dodao je kako će se Heraku krajem studenoga suditi u još jednom sudskom postupku u kojem ga se, zajedno s Matejem Majićem, tereti za više kaznenih djela u kojima je pribavljena imovinska korist od više milijuna kuna.

Podsjetio je da se pred Općinskim sudom u Pazinu vodi postupak protiv Heraka i Đanija Bažona zbog malverzacija učinjenih dok je Bažon bio direktor "Labinkomerca", a Herak direktor tvrtke "Midinvest".

Cijeli sudski postupak trajao je četiri godine, započinjao je šest puta, a u 56 raspravnih dana održano je ukupno 20 ročišta. Tijekom suđenja Herak je promijenio 11 branitelja, a sedam je puta podnio zahtjev za izuzećem županijskog državnog odvjetnika ili suca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara