Bivši njemački obavještajac: Đureković je stekao pozamašno bogatstvo radeći za BND

Bivši njemački obavještajac: Đureković je stekao pozamašno bogatstvo radeći za BND

Foto: FAH

PRED Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu u procesu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koje se sumnjiči za suučesništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića, kao posljednji svjedok 86. ročišta svjedočio je Rudolf Wollwerth, bivši djelatnik Njemačke obavještajne službe (BND) koji je bio zadužen za kontakt s Đurekovićem, koji je bio BND-ov suradnik.

„Đureković je tijekom godina za vrijeme kojih je radio za BND sakupio pozamašno bogatstvo“, rekao je Wollwerth, koji je dodao kako mu je BND nakon dolaska u Njemačku preporučio da „živi povučeno“ ali da se Đureković toga nije držao i postao aktivan u hrvatskoj emigrantskoj sceni.

„Đureković je vjerovao da bi mu BND mogao pomoći i u objavljivanju knjiga u kojima je kritiziran tadašnji jugoslavenski režim“, rekao je Wollwerth i ispričao kako je nekoliko mjeseci prije ubojstva Đureković BND-u požalio kako osjeća da ga prate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje predsjednika sudskog vijeća Manfreda Daustera je li Đureković, koji je do svog odlaska u Njemačku 1982. obnašao visoke menadžerske funkcije u INA-i,  BND-u bio zanimljiv zbog mogućih saznanja o rezervama goriva JNA koju je opskrbljivala INA, Wollwerth je odgovorio kako to na zna jer nije bio Đurekovićev glavni kontakt u BND-u.

On je međutim zaključio da se na osnovu novca koje je primio od BND-a moglo raditi o vrlo važnim informacijama. Đureković je, prema informacijama BND-a, za njemačku obavještajnu službu radio od 1975. do 1983., nekoliko mjeseci prije nego što je ubijen.

Proces protiv Perkovića i Mustača se nastavlja sljedećeg tjedna, a krajem veljače svoju procjenu bi trebali iznijeti i vještaci u ovom procesu koji bi trebali utvrditi jesu li po zapovjednoj strukturi jugoslavenskih tajnih službi optuženi mogli biti suodgovorni za ubojstvo koje im se pripisuje.

Zasad je planirano da se posljednje ročište održi sredinom svibnja, ali je moguće da se proces, koji je počeo u listopadu 2014. i prema prvobitnom planu trebao biti okončan u proljeće 2015., produlji do kraja srpnja ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara